317 471 380

Zmizelá Šumava

1. 1. 2021 Bubákov čte

Téměř sedm let jezdili vypravěč Emil Kintzl (dnes již šestaosmdesátiletý) a režisér Jan Fischer po Šumavě a mapovali historii i současnost Šumavy, aby v celkem 60 příbězích přiblížili jak divákům internetové televize Stream.cz, tak čtenářům Zmizelé Šumavy staré, dnes už zaniklé osady a obce, které na mapě Šumavy již nenajdeme, i s příběhy o životech a osudech lidí, které se k nim váží.

Jednotlivé příběhy jsou psány jednoduchým jazykem, ale přesto poutavě, doplněny jsou jak dobovými, tak současnými fotografiemi míst a osob, kterých se týkají. Všechny příběhy jsou na konci doplněny o GPS zmiňovaných míst, což čtenáři inspirovaní těmito knihami k návštěvě Šumavy jistě ocení. Některé příběhy jsou úsměvné, jiné naopak smutné a dojemné. Při jejich čtení si člověk uvědomí, kolik závažných událostí za poslední století tento kraj postihlo a jak moc ho to změnilo.

Kdo má rád přírodu, Šumavu, srovnání minulosti se současností, toho Zmizelá Šumava nadchne, stejně jako mě. Typ na výlet v ní najdou zcela určitě i ti, kteří Šumavu ještě nestačili „objevit“, neboť jak říká pan Emil Kintzl:

„Nechte se inspirovat Zmizelou Šumavou na nějaký ten pěkný výlet, protože tady na Šumavě je pěkně, i když je zrovna trochu hnusně.“

Lenka Vaitová

Zpět na výpis novinek