317 471 380

NĚFO

4. 6. 2021 Bubákov čte

Už dlouho se mi nestalo, že bych se nad knihou tak moc rozčílil, až bych musel přemýšlet o své příčetností, popř. o příčetnosti nakladatele, který něco takového servíruje dětem. Já osobně tuto knihu považuji za něco, co by snad dětem v rámci snahy o jejich neposkvrněný mravní vývoj mělo být odepřeno. V následujících řádcích zkusím říci proč.

Rozmazlená a tlustá dceruška Myrta si neustále od svého okolí na něco činí nárok. Mezi nebožáky, které častuje mnohdy urážlivými výrazy a od kterých přesto očekává, že jí budou sloužit, patří i její rodiče – manželé Mírní. Jednou se tento samozvaný “středobod světa”  rozhodne, že chce NĚFO a terorizování rodičů dosáhne takové míry, že se snaží jí to NĚFO dopřát. Jen kdyby, chudáci, věděli, co to je a kde se to dá sehnat. Protiklad zdvořilých a stydlivých rodičů s agresorem v dětských letech mě opravdu nenechával chladným a existence linky bezpečí pro terorizované rodiče mi náhle přišla jako dobrý nápad.

Co autor sledoval, tedy kromě prvoplánové zábavy či poučení dětí, jak správně a účinně sekýrovat  své rodiče, vážně netuším. Co sledovalo nakladatelství Argo si dokázat představím. Z mého pohledu rodiče zakoupením této knihy usilují o rozvoj sadismu svého potomka a rozpuk masochismu u sebe samých.  Ale možná jsem jen starý a zabedněný…

Mirek Vachek


NĚFO

  • Autor: David Walliams
  • Ilustrace: Tony Ross
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-905581-8-2
  • Rozsah: 272 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek