317 471 380

Tabookovské ohlédnutí II – Limonádový Joe

16. 9. 2021 Bubákov čte

Již za týden se na pražském výstavišti v Holešovicích uskuteční Svět knihy, tj. akce, kterou si nenechá ujít praktiky žádný větší nakladatel. Kolem jejich stánků budou proudit davy, aby zvěděly, co je nového na českém knižním trhu. V tomto textu se však vrátím ještě k letošnímu Tabooku a zejména k jednomu doslova rodinnému nakladatelství. Limonádový Joe vydává prakticky jen knihy Jiřího Brdečky, Terezy Brdečkové a Jiřího Dědečka. A právě poslední jmenovaný se svým nezpochybnitelným šarmem nabízel rodinnou produkci i v ulicích Tábora.

Jiří Dědeček je nejen zpěvákem, spisovatelem, básníkem, nakladatelem, předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, ale zejména vtipný člověk. Svůj humor živí mj. i zážitky ze svého bydliště ve Sněmovní ulici, kde je mu souzeno potýkat se s volenou elitou národa. Jeho Balady z bankovního sektoru jsou krásnou uvolňovačkou, navíc nádherně ilustrovanou  Adamem Hoffmeisterem. Nákup knihy komentoval její autor proslovem: “Tady měla být opravdová karta VISA, měla to sponzorovat banka, ale pak si tu knihu přečetli…”

Kniha O princezně Hryzeldě vypráví prostřednictvím krátkých Dědečkových textů a ilustrací Petra Nikla příběh o kočce Hryzeldě, která ráda hryže, na co přijde. ”Nabíječky, linky, dráty, elektrické agregáty, staré, nové, dokonce i bezdrátové, hryže celý den: mixér, lampa, fén…” Při našich výjezdech se setkáváme s takovými neplechami docela často. V knize pro děti i dospělé nakonec všechno dobře dopadne, stejně jako při našich reálných zásazích.

Z trochu jiného soudku je Vila Mystérií. Příjemný červený samet na deskách čtenáře zve do světa snů Jiřího Brdečky, scénáristy výrazných českých filmů (např. Limonádový Joe aneb Koňská opera či Tajemný hrad v Karpatech). Své sny se snažil zaznamenat, jak se daly – místy útržkovitě, s nelogickou logičností, s postavami z reálného i čistě snového světa. Snad se jedná o scénář k filmu, který se nestačil realizovat.

Mirek Vachek

Zpět na výpis novinek