317 471 380

Album lidí

14. 6. 2017 Bubákov čte

Malé nakladatelství Baobab vydalo v posledních několika letech hned tři knihy světově proslulého autora, který se schovává za pseudonymem Blexbolex. Když chvíli pátráte, dopátráte se místo jména jen toho, že je to Francouz žijící v Německu a napadne vás, že si s vámi hraje.

Určitě nejste při této úvaze mimo, neboť všechny tři knihy (krom Alba lidí ještě Roční období a Romance, obě 2013), které u nás zatím vyšly, jsou na hře přímo postaveny. Právě na Albu lidí je to vidět nejlépe.

Knihu můžete otevřít kdekoli chcete a vždycky narazíte na nějakou lidskou „dvojici“. Celostránkové stylizované obrázky a nad nimi velkými tustými písmeny jejich označení: vlevo LOVEC, vpravo VOJÁK; vpravo LEPIČ, vlevo MALÍŘ; REPORTÉR-MSTITEL; HRBÁČ-KRÁSKA ; LETUŠKA-LUPIČKA a tak dále…

S knihou nelze nekomunikovat. Nedá vám to. Někdy se jen usmějete neobvyklé dvojici, jindy si lámete hlavu, kde vězí souvislost mezi obrázky na protějších stranách a pak se třeba jen usmějete. Ale co třeba srovnání CESTOVATEL-UPRCHLICE? PASÁČEK-ŘEZNÍK? To už má něcodo sebe? Pro asociativního čtenáře ideální. Může vydržet hodiny nad jednou dvoustranou a dostane se v mysli až kdovíkam.

Knihou můžete listovat s dětmi (i bez nich a není to o nic méně dobrodružné) a nad obrázky si můžete navymýšlet nekonečné množství poutavých příběhů. Navíc má tahle knížka velkou výhodu: nikdy ji vlastně nedočtete. Vždy vás napadne něco nového, jiného, najdete další souvislost.

Bonus navíc – obálka knihy je oboustranným obalem jako ze „starých“ časů. Také jste si balili knihy nebo sešity do podomácku poskládaných obalů z balicího papíru?

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Atlas lidí

  • Autor: Blexbolex
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-87060-19-3
  • Rozsah:  208 stran
  • Rok vydání: 2009 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek