317 471 380

LOWRYOVÁ, L., Dárce

16. 6. 2017 Bubákov čte

Kvalitních knih pro dospívající čtenáře není mnoho a spisovatelka Loouis Lownryová je u nás takřka neznámá, ačkoli zatím napsala více než třicet knih pro mládež a posbírala řadu prestižních literárních cen. Asi nemá takové štěstí jako měla kdysi Astrid Lindgrenová, jejíž knihy jsou u nás přeloženy skoro všechny a těší se velké čtenářské oblibě. Přitom Louisa Lowryová má obdobný potenciál – najít témata, která děti, a v tomto případě ty dospívající, zajímají. Román Dárce má asi navíc ještě jednu smůlu, byl zpracován do filmové podoby. Možná se mu stane něco podobného jako sérii knih J. K. Rowlingové – všichni budou znát příběh ve filmovém zkreslení a knihu si přečte daleko menší počet čtenářů. Možná i proto mám potřebu napsat upoutávku právě na Dárce. Druhým důvodem je to, že má šanci zaujmout i dospělé. Distopických vizí není nikdy dost… Je jen škoda, že k českému čtenáři se Dárce dostal až po více než deseti letech od chvíle, kdy byl položen na americké knižní pulty.

Hlavní hrdina Jonas žije klidným životem v úžasném světě. Brzy mu bude dvanáct. Těší se na to, protože se dozví, jakému povolání se bude věnovat. Jeho svět je dokonale vybudován a řízen, a tak nemusí mít žádné starosti. Všichni mají stejné slušivé oblečky v neutrální barvě, byty jsou stejně zařízeny. V pravou chvíli se každý dozví, co má dělat, kdo mu bude přidělen jako životní partner, stejně tak jsou ve vhodnou dobu přidělovány děti na výchovu. Přesto jsou rodiny dokonalé a všichni se mají moc rádi. Profesní kariéra je určena na základě schopností prokázaných ve škole i mimo ni, při pracovních a rekreačních aktivitách. Každý jedinec je v hledáčku celé společnosti. Drobný prohřešek je trestán veřejným hlášením typu: „Pozor! Připomínáme občanům mužského pohlaví, že je zakázáno odnášet z rekrerační zóny jakékoliv předměty a že svačina s má sníst, ne křečkovat do zásoby.“ Nikdo nemluvil o tom, že to byl Jonas, kdo si donesl domů jablko, ale všichni to věděli. Každý se narodí jako novodítě s číslem, jména jsou přidělována ve chvíli předání pěstounské rodinné jednotce spolu s plyšákem na spaní na slavnosti Jedniček, kola pak Devítkám, , dlouhé kalhoty s kapsou na kalkulačkou Jednáctkám.

Poměrně brzy si všimneme, že Jonas je trochu jiný. Jednou se mu třeba zdá, jako by jablko, kterým si s kamarádem hází, změnilo tvar nebo barvu (i jablka mají neutrální šedavou barvu stejně jako všechno ostatní). Klade svým rodičům nezvyklé otázky. Jonas se chystá na prosincový obřad Dvanáctek, kdy se dozví povolání, na které se začne připravovat. Jeho spolužáci a kamarádi mají každý nějakou představu, ale Jonas ne. Není divu, že je poněkud nervózní. Ve své skupině dvanáctek byl číslem Devatenáct. Ale předsedkyně Rady starších Jonase přeskočila. Po Osmnáctce vyvolala Dvacítku. Jonas se vyděsil. Na závěr obřadu se dozvídá, že nebyl zařazen, ale vyvolen, aby se stal Dárcem. Jonas si pod tímto označením nedokáže nic představit. Tak se stává příjemcem paměti. Jeho život je přísně okleštěn. Nesmí s nikým mluvit o svém výcviku, po jeho skončení musí každý den rovnou do svého příbytku, nesmí užívat žádné léky. Na druhu stranu se může kohokoli na cokoli ptát a může dokonce lhát. Kvůli studiu má přístup takřka kamkoliv. K jeho výcviku je určena místnost plná knih (takové v domácnostech být nesměly) s psacím stolem; brzy se také setkává s Dárcem, který jej cvičí, aby mu mohl předat svoji práci. Dárce postupně začíná Jonasovi, příjemci paměti, předávat vzpomínky celé společnosti, které uchovával ve své paměti. Díky tomu se Jonas setkává se všemi možnými emocemi. Zároveň také začíná více poznávat různá zákoutí společnosti, o kterých se běžně nemluví. Vše, co prožívá, mu přináší nejen moudrost, ale i bolest. Mění se, vidí společnost jinak, poznává barvy, svým blízkým přestává rozumět. To všechno (a nejen to,ale nechci prozrazovat) ho nakonec dovede k činu…

Konec románu je otevřený pro pokračování. Jde o první díl tetralogie, která byla autorkou uzavřena v roce 2012 (první díl vyšel 1993). Doufám, že se dočkáme českého překladu i u dalších dílů.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Dárce

  • Autor:
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-0870-5
  • Název v originálu: The Giver
  • Překlad: Dominika Křesťanová
  • Rozsah: 208 stran
  • Rok vydání: 2013 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek