317 471 380

HORVÁTHOVÁ, T., Modrý tygr

22. 6. 2017 Bubákov čte

Sympatická zelenkavá knížka pro děti s klasicky látkovými deskami je ve spodní části přeťata modrým papírovým páskem s lákavými nápisy:
Hledá se modrý tygr!!!
Slavný cestovatel v Praze!!!
Kdy poleví ta neskutečná vedra?

Hned má čtenář chuť knížku otevřít a začíst se. Jenže…

Zezadu je papírový pásek bílý a je na něm tam kromě ukázky z knihy také vzkaz psaný kurzivou: Kniha Modrý tygr byla úspěšně zfilmována, získala Zlatou stuhu a vyšla v Japonsku. Po přečtení této věty ztratí čtenář málem zájem. Řekne si v duchu: „Aha, tak to tedy asi nebude žádná sláva.“ Vzpomene si totiž na to, jak v poslední době úplně nevyšlo zfilmování románu Dárce, že příliš úchvatná nebyla ani filmová podoba románu Kruh a do třetice je i film Smrtihlav, na který se tolik těšil, jelikož se mu líbila kniha HHhH, pěkný propadák. Navíc je zrovna tak neskutečné vedro!

Načež váhavě a s nedůvěrou přece jenom otevře tu původně sympatickou knížku a okamžitě zapomene na nepříjemnost s kurzivou a asociacemi.

Okamžitě totiž vpadne do děje a potká se s Modrým tygrem, Johankou Geržovou a dalšími postavami. Rychle se před čtenářem rozkrývá svět plný snů i reality. Jen protřepat.

Osazenstvo malé polozapomenuté botanické zahrady bojuje za její záchranu, zlí potvoráci v lidských kůžích bojují politickými prostředky proti nim a cestovatel snad ani ve skutečnosti cestovatelem není. Do toho všeho se jen tak potuluje Modrý tygr, kterého jiní zase vážně stíhají. To všechno čtenáři před očima ožívá prostřednictvím zajímavých ilustrací a koření přidávají malé noticky a obrázky k věci ve vnějších sloupcích. Nemusí být všechny čteny, čtenář si může vybrat a klidně je přeskakovat. Byla by to ale škoda. I díky nim postupně prorůstá textem ta hlavní zpráva: nemusíme být na všechno sami, když jsou lidé kolem nás…

Několikrát si čtenář připomene tenoučkou knížku Tracyho tygr W. Saroyana. Možná je Modrý tygr obdobnou knihou pro děti. Koneckonců oba tygrové se zjevují a zase mizí, někdo je vidí a jiný ne… Možná i Modrý tygr byla láska.

Zatímco v knížce neskutečná vedra poleví a objeví se očistný déšť, který přinese i vyústění příběhu v nečekanou pointu, na čtenářově parapetu hynou muškáty. Kdy poleví neskutečná vedra i tady a něco se stane?

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Modrý tygr.

  • Autor: Tereza Horváthová
  • Ilustrace: Juraj Horváth
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-7515-051-6
  • Rozsah:  94 stran
  • Rok vydání: 2017 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek