317 471 380

KOLAŘÍKOVÁ, H., Pravý leopardí kožich

8. 9. 2017 Bubákov čte

Není žádnou výjimkou, že čtenář nesouzní s názorem recenzenta. Mně se to stalo v případě Pravého leopardího kožichu. Oslavnou ódu, napsanou zkušeným literárním a výtvarným kritikem Radimem Kopáčem, si můžete přečíst na serveru idnes.cz 

Velká očekávání, která jsem od knížky měla po přečtení recenze, se pro mě nenaplnila. Možná se naše vidění rozchází proto, že jsem žena a pan Kopáč muž. Osobně vnímám knihu Hany Kolaříkově především jako obraz světa mužů, jejich lehkovážnosti, odstupu od skutečných problémů. Podle autorky proplouvají životem v podstatě jakkoli, ono se to vždycky nějak poddá. Žena je bytostně svázaná s dítětem skrz prožité těhotenství, dítě jí zůstane – ať už v lepším případě to živé, rostoucí, nebo v horším předčasně zemřelé. A je jen na ní, aby se dokázala vypořádat s důsledky mužské nezodpovědnosti. Někdy to trvá i celý život.

Hlavní hrdinka Jana řeší problémy šestinedělky, které po dítěti zůstala jen malá urnička plná popela. Jako archeoložka je zvyklá pátrat v minulosti a nacházet odpovědi právě v ní. Osvědčený přístup aplikuje i na svůj zatím nejvážnější citový problém: smrt právě narozeného dítěte. Ve starém bytě, kde bydleli židovští předci, se snaží vnímat jejich energie a vzkazy z minulosti. Živí příbuzní a kamarádi si však myslí, že je lepší vypořádávat se s tragédií skrze současnost a budoucnost a snaží se jí o tom všemožně přesvědčit. Jana jejich pomoc vědomě odmítá.

Východisko pro román zvolila autorka určitě zajímavé a nosné a zpočátku jí látka opravdu funguje. Postupně se však začíná motat v kruhu a vrací se k motivům už jednou rozpracovaným, aniž by je dál nějak rozvíjela. S přibývajícími stránkami jsem měla víc a víc pocit, že tohle jsem už četla, tak pojďme dál, ať se hneme z místa. Na začátku je stavba příběhu až rafinovaná, posléze přechází do naivity, blížící se románům z červené knihovny, o díle plném nezvladatelné pudovosti z mého pohledu nemůže být vůbec řeč. A ke všemu mě jako dramaturga rušily některé logické nesrovnalosti. Kniha tak pro mě zůstala na půli cesty.

I přes tyhle kritické povzdechy ji však doporučuju vaší pozornosti: je čtivá, text plyne lehce, jazyk má šmrnc. Přečtenou ji budete mít za dva večery.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Pravý leopardí kožich

  • Autor: Hana Kolaříková
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7432-793-3
  • Rozsah:  224 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek