317 471 380

Tobiáš Lolness

6. 10. 2017 Bubákov čte

Je to o naději. Je to pohádka pro děti i pro dospělé a je doslova napěchovaná moudrostí. Ale autor ji do nás netlačí, ani tu moudrost nevyvěšuje před naše oči jako agitační plakát. Pomalinku a s neustálým úžasem si ji jen čím dál víc uvědomujeme. Stejně jako hodnoty, o kterých se v knížce stejně nenápadně, ale velmi důrazně mluví – rodina, láska, přátelství, zodpovědnost. A také příroda – strom a svět v něm a na něm.

Je to napínavé dobrodružství. Je to opravdový román se spoustou postav (ve kterých není těžké se vyznat), s překvapivými zápletkami a kličkami, odbočkami a vztahy, které se před námi rozkrývají a často žasneme, jak se celá situace rozřeší a kdo nakonec hlavnímu hrdinovi Tobiášovi pomůže (a samozřejmě je to často ten, od kterého bychom to vůbec nečekali).

Je to fascinující alegorie lidského světa s jeho hloupostí, láskou, čistotou i zkažeností. Absurdita i zázrak. Téměř bez dechu čteme více než 500 stran dvoudílného románu a prožíváme spolu s Tobiášem Lolnessem okamžiky, kdy se náhoda stává osudem, nepřítel přítelem, věznitel bratrem nebo tyran otloukánkem.

Kniha Timothéa de Fombelle Tobiáš Lolness vyšla poprvé v roce 2006 (v českém překladu v roce 2007, nakl. Baobab) a okamžitě se stala velmi úspěšnou u čtenářů i literárních odborníků. Byla přeložena do 28 jazyků a získala celkem 20 literárních ocenění, francouzských i mezinárodních, mezi jinými i prestižní Andersenovu cenu IBBY na boloňském knižním veletrhu v roce 2007 a anglickou cenu Marsh Award.

Timothée de Fombelle, francouzský dramatik a spisovatel se před napsáním Tobiáše Lolnesse věnoval zejména psaní divadelních her. Tobiáš Lolness je jeho první román, jehož příběh v sobě autor nosil údajně už od svých 12 let. Po Tobiášovi Lolnessovi vyšly v češtině dva romány pro děti (i dospělé) – Vango (Baobab, 2013) a Dva životy pana Perla (Baobab, 2015).

O čem to tedy je? Nebojte, neprozradím to důležité. Tobiáš Lollnes je kluk, který postupně dospívá v mladého muže. Jeho dospívání je ale jedno obrovské dobrodružství. Tobiáš je velký asi 1,5 mm a žije na stromě. Strom je doslova celý svět všech bytostí, které na něm nebo kolem něj žijí a se kterými se v knížce potkáváme. Je to úplně nový pohled na strom jako na planetu, místo pro život. Jak jinak člověk přijímá ptáky, opuštěné hnízdo s vejci, zmrzlou vážku, ohlušující bzukot mouchy nebo kouli jmelí, pokud se na to všechno dívá z perspektivy 1,5 mm! Strom je zemí lišejníkových lesů, jezer, jeskyní i hor z kůry. Tobiášovo dobrodružství začíná ve chvíli, kdy jeho otec Sim Lollnes – uznávaný vědec – odmítne zveřejnit svůj poslední vynález, protože mu došlo, že pokud by se takový objev dostal do nesprávných rukou, znamenalo by to zkázu stromu. Sim Lollnes je za to i s celou rodinou vyhoštěn z bohatých a prosluněných Vršků do temné a neznámé krajiny Spodních větví. Překvapivě však i tady žijí lidé, kteří se postupně stávají opravdovými přáteli rodiny Lollnesových. Vypadá to tedy, že i ve vyhnanství může Tobiášova rodina prožít velmi spokojený a šťastný život. Vše se ale změní, když se k moci dostane hlupák Jo Mitch, který si část obyvatel stromu získá díky lžím a zbytek zkrátka násilím zotročí. Protože k úspěchu Mitchova plánu je nutné znát objev Sima Lollnese, uvězní Mitch celou rodinu Lolnessových. Tobiášovi se však podaří uprchnout ze zajetí. Život a osud Sima Lolnesse a jeho ženy a spolu s nimi budoucnost celého stromu jsou teď v Tobiášových rukou.

A na závěr? Je těžké vyprávět o této knize a nemluvit v superlativech. Můžeme spekulovat nad pravděpodobností některých částí příběhu (např. toho, zda je možné že Tobiáše nenalezne žádný z pronásledovatelů ani v zimě, když je strom zapadaný sněhem a musí se tedy dát poměrně dobře stopovat). A pokud budeme postupovat šťouravě, jistě najdeme i jiná taková místa. Timothy de Fombelle nám ale dlouho šťourat nedovolí. Je vynikající vypravěč a dokáže čtenáře udržet v neustálém napětí a touze se dočíst alespoň o kousek dál (a nevyspat se tak několik nocí). Celkovou atmosféru a napětí příběhu bravurně vystihují také originální ilustrace od Françoise Placea.

Líbí se mi slova Václava Cílka, a tak si je dovolím použít na konec: „Podobně jako u Tolkiena se jedná o dvojí dobrodružství – ptáme se nejenom, jak to dopadne v knize, ale i jak to dopadne s námi.“

Martina Černá


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Tobiáš Lolness

  • Autor: Timothée de Fombelle
  • Ilustrace: François Place
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-87060-22-3
  • Název originálu:
    • Tobie Lolness. La vie suspendue
    • Tobie Lolness. Les yeux d’Elisha
  • Překlad: Drahoslava Janderová
  • Rozsah:  612 stran
  • Rok vydání: 2009
Zpět na výpis novinek