317 471 380

REINER, M., Básník

13. 10. 2017 Bubákov čte

Dnešní literární věda tak nějak automaticky tvrdí, že Ivan Blatný byl jedním z největších talentů české poezie. Knížka Martina Reinera Básník nese podtitul „román o Ivanu Blatném“, ale není tak zcela románem. Snaží se o rekonstrukci bytí Ivana Blatného, básníka v emigraci, který si možná nikdy na cizí prostředí zcela nezvykl. A to o rekonstrukci v nejlepším smyslu slova. Zároveň je text něco více než jen rekonstrukcí života Ivana Blatného. Snaží se básníka pochopit a pracuje s metaforami, náznaky, nedořešenostmi. Autor si bezesporu předmět svého zájmu zamiloval. I čtenář má tu možnost a já jsem se docela ráda „chytila do osin vyprávění“. Bavilo mne představovat si, jaké by to bylo, kdybych zažila podobné situace a měla jsem se rozhodovat já. A ještě více mne bavilo pozorovat Ivana Blatného viděného očima autora knihy. Navíc jsem měla možnost porovnávat vše, co vím o I. Blatném odjinud, s pohledem Reinerovým. Při čtení jsem byla ve svém živlu.

Nutno však podotknout, že mi osobnost Ivana Blatného nebyla neznámá. Měla jsem to štěstí, že jsem potkala lidi, kteří mi jeho básně dávali číst už v osmdesátých letech dvacátého století, kdy jsem byla studentkou gymnázia. A že mi křehkost jeho vyjadřování zcela učarovala.

Houpací křeslo, v kterém sedávali
Rodiče, tety mého přítele!
Rodiče, tety, bratři, všichni známí,
Dřív než si pro ně přišla jejich mammy
(Řekni to tiše:) Smrt
(1944)

Přede mnou vyvstávaly osobnosti české literatury, které se s Blatným znaly, lidé z jeho nejbližšího okolí – rodina, přátelé. Naprosto odlišné osudy. Defiluje tu Josef Kainar, Jiří Orten, Vítězslav Nezval, agenti StB – a osamělost ve „vyhnanství“, které si ale Blatný sám zvolil.

Já vím, že Ivan Blatný není většinovým autorem a že není vždycky v čítankách. Nicméně jeho osud přináší cenné souvislosti. A i když zřejmě momentálně není na seznamu maturitní četby dnešních studentů gymnázií, je to osobnost, se kterou je zajímavé se setkat alespoň zprostředkovaně, prostřednictvím člověka, který pro něj měl obrovské pochopení, Martina Reinera.

To tedy k čisté průhlednosti:
azuru není nikdy dosti,
v tom jasu není žádný jed.
Tak ve vzduchu se klenou mosty,
jež svorníků jsou zcela prosty,
ja, das Gedicht ist ein Gebet.

Je křišťál rovný u Kalisty?
Přece se trošku zahýbá.

Jsme s Mařenkami a jsme s Kristy
Od impresionistů po kubisty,
le libertad ne arriba.
(80. léta 20. století)

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Básník
Román o o Ivanu Blatném

  • Autor: Martin Reiner
  • Nakladatel: Torst
  • ISBN: 978-80-7215-472-2
  • Rozsah:  600 stran
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek