317 471 380

ŘÍČANOVÁ, T., Obrazy světa

20. 10. 2017 Bubákov čte

Tohle není knížka na souvislé čtení, ale na souvislé, přesněji řečeno na intenzivní bytí, tedy spolubytí rodiče se svým dítětem. Je to totiž četba interaktivní, nikoli ovšem prvoplánově. Základem knihy jsou obrazové mapy, které stojí za to si prohlédnout i jen tak. Spolu s doprovodnými komentáři je to ale mnohem zábavnější.

Rodič s dítětem sedí nad mapou, jeden čte popisek a společně hledají, kde se daný objekt nachází, povídají si, proč ho asi autorka nakreslila tak, jak ho oni právě teď před sebou vidí, co je na něm veselé a co smutné, do jakých souvislostí je začleněn a proč. Rozmlouvají nad konkrétním místem na mapě, nad konkrétním tématem. Řeč se může různě rozbíhat a klikatit jako cesty na mapách, je to však řeč společná a té je vždycky třeba.

Knížka o světě, jak ho vidí Tereza Říčanová, vznikla jako součást doktorského studia v Ateliéru ilustrace a grafiky na UMPRUM. Autorka se v ní zabývá tématy vesmír, svět, vzduch, podzemí, moře, ledové hory, džungle a vyprahlá poušť, les, zahrady, hrady, město, dům, lidé a tvorové a kouzelné předměty.

Je příjemné vzít tuhle knihu do ruky. Minimálně jako umělecký kousek.

Zuzana Vojtíšková

Odkazy na obsáhlejší recenze: na serveru lidovky.cz a iLiteratura.cz


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Obrazy světa

  • Autor: Tereza Říčanová
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-7515-044-8
  • Rozsah:  14 složených listů, 1 svazek (190 stran)
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek