317 471 380

VÁSQUEZ, J. G., Reputace

27. 10. 2017 Bubákov čte

Nemám ráda předsádky knih s megalomanskými chválami a výčty všemožných cen. Není proto divu, že jsem ke knize Reputace, která přistála na mém psacím stole, přistupovala s nedůvěrou. Úspěchů vydavatelství připomínalo celkem šest. Od ceny Španělské královské akademie po nejlepší knihu roku Newsweek (2013).

Možná i proto mi chvilku trvalo, než jsem se „začetla“. Novela začíná dočista obyčejně. Mallarino, kolumbijský karikaturista, si nechává čistit boty před slavnostním aktem, předáním vysokého státního vyznamenání. Je mu 65, je uznávaný, vlastně na vrcholu kariéry, a měl by jen sklízet úspěchy své práce. Pracoval opravdu poctivě a je si toho vědom.

Náhodné setkání s mladou dívkou jej v uvažování vrátí o skoro 30 let zpět. Věci, které zažil, díky popisu jejího zážitku vidí naprosto jinak. Svou nezpochybnitelnou roli ve všem kolem něho a v úspěchu jeho tvorby hraje také politika. Nakonec se ze dne na den rozhodne, že s tvorbou karikatur končí. A to přesto, že on je „národním arbitrem“ a svou tvorbou rozhoduje o osudech jiných. A že má také jistou „reputaci“.

Ovšem karikatura, kterou tuto reputaci získal a která nastartovala jeho strmou kariéru, také někomu zřejmě zásadně ublížila. V kontextu celého příběhu, který se čtenáři postupně odhaluje, vše dává smysl. Okolí to ale nechápe. On všechno kolem sebe vidí najednou jinak.

Nestává se vám to také? Mě ano, možná proto mě kniha od první třetiny už naprosto pohltila. S hrdinou Mallarinem jsem mohla ztotožnit a to, že to bolelo, znamenalo, že snad nejsem úplně bezcitná.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Reputace

  • Autor: Juan Gabriel Vásquez
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7432-820-6
  • Název originálu: Reputaciones.
  • Překlad: Anežka Charvátová
  • Rozsah:  117 stran
  • Rok vydání: 2017
Zpět na výpis novinek