317 471 380

MACEK, M., Saturnin se vrací

22. 11. 2017 Bubákov čte

Milovníky Jirotkova legendárního Saturnina zřejmě již zastihla zpráva o pokusu napsat oficiální pokračování příběhu svérázného sluhy pana Oulického. A Miroslav Macek se opravdu snažil. Kniha je plná krásných příhod a slovního humoru, který se velmi blíží stylu původního autora.

Co se však nepodařilo je, aby kniha měla i příběh, který lze vnímati i jinak než jako nosič slovního humoru. Příběh jako by nebyl a v ději se až na manžela tety Kateřiny prakticky neobjeví žádná nová postava. Vrstvením navíc trochu připomíná estrádní pořady komerčních televizí, kde sranda střídá srandu – jako sborník samostatných klipů je to dobré, jako kniha už tolik ne. Přesto díky za tento pokus, který je oslavou i zvýrazňovačem výborného Zdeňka Jirotky.

„Strýc František pak zakončil celý výstup sdělením, že handle jsou mandle, a proto bývají někdy hořké, a nakonec že ztráta je také kšeft, i když tolik nepotěší.“ (s. 154).

P.S. A vykrádání Jahelkovy písně Balada o úrazu snoubence Pepy po více jak 30 letech od jejího vydání mi přišlo zbytečné (viz s. 119 -120). Převyprávěná verze vtipu o sluhovi a lordovi, který jej propustí kvůli uhynutí papouška už mě tolik nepopudila (s. 139-140).

Miroslav Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Saturnin se vrací

  • Autor: Miroslav Macek
  • Nakladatel: XYZ
  • ISBN: 978-80-7505-836-2
  • Ilustrace: Petr Faltus
  • Rozsah:  232 stran
  • Rok vydání: 2017
Zpět na výpis novinek