317 471 380

Praha v Maroku či Lochkov v Austrálii

12. 11. 2013 Akce
Science Café

Science Café

Science café o záznamu geologického času v mořských usazeninách se uskuteční v Bambuča kafe 19. listopadu 2013 v 19 hodin.

Co vše můžeme přečíst z hornin a jak toho využít? Jak se provádí korelace mořských uloženin s vysokým rozlišením? Jak skládat dohromady geologické puzzle – neboli jak pochopit kontinentálním driftem (cestováním) zamíchané kousky litosférických desek a tak rekonstruovat, jak vypadal svět před milióny lety? Na krátké exkurzi v čase se podíváme do zajímavého světa geologie – vědy, díky které už stovky let nemusíme používat pouze dřevěné nástroje. Zjistíme, že geologie není jen o „šutrech“ a proč stoupá mezinárodní napětí v boji o strategické suroviny. Pokusíme se představit si, jak vypadalo Nové Strašecí v době obrovské mořské záplavy před asi 90 miliony let. Dozvíme se také, proč je lokalita Pecínov středem zájmu světových specialistů nebo kam se vypravit na zajímavou geologickou procházku v našem okolí.

Přednášet bude RNDr. Ladislav Slavík, CSc., který studoval na Přírodovědecké fakultě MU v Brně a doktorské studium ukončil v roce 2001 v Praze. Dnes pracuje jako vedoucí Oddělení paleobiologie a paleoekologie na Geologickém ústavu Akademie věd ČR v Praze. Působí v mezinárodních orgánech pro celosvětovou stratigrafii, které jsou odpovědné za interpretaci datování hornin a tvorbu geologické časové škály. V rámci dlouhodobých stratigrafických projektů zaměřených na korelaci paleozoických sedimentů se účastnil práce v mezinárodních týmech v geologických terénech v různých částech světa (např. v jižní Číně a Tibetu, v Nevadské pánvi, v západní Austrálii, v Karibské oblasti nebo v pohořích Andy, Atlas, Ťan Šan).

Zpět na výpis novinek