317 471 380

Dvě knížky o architektuře pro děti

5. 1. 2018 Bubákov čte

Ondřej Šefců – Od jeskyně ke katedrále. Příručka pro hravé architekty. 

Ondřej Šefců v útlé červené knížce nabízí základního průvodce světem architektury na příkladech z celé Evropy.  Prostřednictvím krátkých komiksů psaných s nadhledem (který je někdy na mne až moc třeskutý a chtěně hravý) a doplňujících faktografických textů představuje zásadní zlomy evropské architektury a významné stavby. Na šedesáti stránkách čtvercového formátu projdeme stavby od prvních lidských pravěků příbytků až po „podnikatelské baroko“ současnosti. Mezi chronologicky řazené dvojstránky k jednomu tématu (Do jeskyně – první obydlí; Zázračná klenba – dóm ve Florencii; Královská demolice – přestavba Prahy za Karla IV.; Santini, jsi prostě hvězda – kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru) jsou vřazeny dvojstránky zabývající se vývojem ornamentu, stavebnímu nářadí, kombinacím barev, vývoji kleneb či měřítku. Na závěr je přiřazen slovníček základních architektonických pojmů. Rozkládací přídeští brožované knihy skrývá architektonickou časovou přímku s příklady z Čech a Moravy (od velkomoravského kostela po liberecký Ještěd).

Mnohé dítko ji rádo prolistuje a něco z komiksů si i přečte, pro rodiče je zajímavější nadhled ve faktografických útržcích a ilustrace. Hnidopich může najít tu a tam drobnou nepřesnost (např. etymologické vysvětlení slova megalit), autorova velká láska k architektuře však výtky snadno přebije. A mít něco takového doma pro rychlé připomenutí se docela hodí. Moc místa knížka nezabere, ale poslouží.

Eva Chupíková – Slohovník aneb Praha má styl

I kniha Evy Chupíkové má čtvercový tvar, je ale větší a zabarvená dohněda. Nechce být jenom průvodcem (jen pro srovnání –  i výše zmíněný Onřej Šefců nabízí několik výtvarných her, ale jeho průvodce je stále knihou, nic se neodstřihuje ani nedoplňuje, všechny nabízené výtvarné aktivity plánuje mimo knihu samotnou), ale i „pozorovánkou, vystřihovánkou, domalovánkou, doplňovánkou, slepovánkou, lušťánkou“ –  a částečně i učebnicí. Na první pohled to všechno vypadá jako velký zmatek, jenže není.

Autorka skutečně provádí pěti historickými slohy po Praze (románský sloh, gotika, renesance, baroko a  klasicismus s empírem). Každá z pěti kapitol má úvod nazvaný vždy Zrození slohu se základními faktografickými údaji, představení typologie staveb, zdobných prvků, zajímavých jednotlivostí, dobové módy, připomenutí konkrétních význačných staveb a mapu Prahy s vyznačenými památkami daného slohu. Kapitoly propojuje zajímavá a funkční grafika a tvořivé úkoly, které se proměňují podle slohů. Úkoly spojené vystřihováním jsou důmyslně umístěny tak, že po odstřižení zůstane ve vazbě (praktická kroužková) poloviční stránka s nalepeným obrázkem složeným z vystřižených dílků, který navíc ještě upozorňuje na jev typický pro daný architektonický sloh (např. u gotiky je to vitrážové okno, u renesance dámský šat, u klasicismu typický pavilon). Na závěr si může čtenář ověřit získané poznatky při hře s tajenkou, na předposlední stránku nalepit vlastní fotografie navštívených památek či napsat vlastní poznámky. Na poslední straně je pak mapa památkové rezervace UNESCO v Praze.

Celkové hnědé ladění souvisí i s tím, že kniha je vytištěna na silný recyklovaný papír. Trvalo mi dost dlouho, než jsem to opravdu zaregistrovala. Na mne působí celkové zpracování tak, že jsem několikrát odnesla už připravené nůžky a vrátila ořezanou tužku do penálu. Nechce se mi do knížky kreslit a ani stříhat, natož lepit. Myslím ale, že děti tento problém mít nebudou a pod rukama jim rozkvetou vitráže, vyrostou modlící se Anežky Přemyslovny, zhmotní románské pletence, a zabydlí barokní komnaty… jen do toho. Doporučuji si v knihovně knížku prohlédnout a pak ji stejně koupit.

Iva Vachková


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a byly věnovány novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Od jeskyně ke katedrále

  • Autor: Ondřej Šefců
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5300-3
  • Rozsah:  64 stran
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

Slohovník aneb Praha má styl

  • Autor: Eva Chupíková
  • Nakladatel: Albatros
  • ISBN: 978-80-00-04682-2
  • Rozsah:  62 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek