317 471 380

NIELSEN, K. C., Dánská občanská válka 2018-24

26. 1. 2018 Bubákov čte

Dánská občanská válka 2018-24Fiktivní příběh vyprávěný z pohledu čtyřistapadesát let starého člověka, který díky moderním technologiím přestal stárnout a vzpomíná na události, které se měly stát na počátku 21. století. Finanční krize v roce 2008 vede k zániku světa, jak ho známe nyní. V Dánsku několik let na to vypukne občanská válka a politici, finančníci a bohatí lidé jako celek jsou lovnou zvěří. To vše vypráví tak trochu citově otupělý vypravěč Geoffovi, svému třistapadesátiletému psu, jenž dokáže člověka nejen pochopit, ale i s ním mluvit.

Nestárnoucí příslušníci úzké skupiny bohatých lidí se mimo sexuálních orgií baví i vyprávěním smyšlených příběhů. Těmi je celý román protknut a přináší tak čtenářům příležitost se smát i zamyslit se nad různými výzvami i “starostmi” naší doby – péče o staré, přistěhovalectví, náboženství, vztah psa a jeho pána, zrod legend, popularita kuchařek a receptů, přerod normálních lidí ve vraždící bestie, sebevraždy vojáků dlouho po válce, hledání viníků, vyhlížení růžové budoucnosti, která tak růžová nakonec není.

Nedokonalé, ale zároveň krásné, byť místy i zbytečně vulgární, vyprávění současného dánského autora lze označit jako čtivé, lehké i těžké na pochopení zároveň. Tato rozporuplnost, ale zároveň nabízí možnost zaujmout více okruhů čtenářů, z nichž každý  může najít tu svou vrstvu náročnosti uvažování.


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Dánská občanská válka 2018-24

  • Autor: Kaspar Colling Nielsen
  • Nakladatel: Kniha Zlín
  • ISBN: 978-80-7473-358-1
  • Název v originálu: Den danske borgerkrig 2018-24
  • Překlad: Lada Halounová
  • Rozsah:  191 stran
  • Rok vydání: 2015 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek