317 471 380

TICHÝ, F., Transport za věčnost

2. 2. 2018 Bubákov čte

Pokud desetileté děti čtou, zajímají je často dobrodružné příběhy, v nichž jsou hlavní hrdinové jejich vrstevníci a nebo jsou jen o trochu starší než oni sami. František Tichý, jinak ředitel alternativního Gymnázia Přírodní škola, o tom dobře ví. Systematicky se věnuje výchově a od roku 2009 také terezínskému ghettu, společně se svými žáky. Spolu s nimi stál také u zrodu Terezínské štafety. Výsledkem školního projektu ve spolupráci s Památníkem Terezín se stala digitalizace časopisu Vedem (a dnes už i dalších terezínských časopisů psaných dětmi) a postupně vznikl web, který vás ne zcela tradičně dokáže provést i terezínským ghettem. Ruku v ruce s touto činností se František Tichý věnuje i psaní pedagogických spisů a beletrie ze života dětí v terezínském ghettu.

Kniha začíná okamžikem, kdy se v květnu roku 1940 vrací Honza ze školy a jeho otce právě odvádí gestapo. Postupně se seznamujeme s dalšími chlapci, z nichž většina má svůj skutečný předobraz – Jakubem, Matoušek, Tomášem a Petrem. A postupně i s dalšími chlapci, tentokrát Petrovými přáteli z terezínského ghetta. Na platformě částečně fiktivního a až na jeden detail i uvěřitelného příběhu čtenář jen tak mimochodem vstřebává informace o životě v protektorátu a v terezínském ghettu. Mezi drobnými i většími dobrodružstvími prosvítá realistické líčení života v ghettu,  živote v chlapeckém Domově 1 a republika Škid. Ne všichni hrdinové příběhu se dočkají ve zdraví konce války, ale jinak to ani nemůže být, to by fikce bylo příliš. Způsob podání je adekvátní věku a možná díky tomu také někteří další převezmou Terezínskou štafetu, až budou trochu větší.

Na konci knihy je autorův doslov, přehled stručných životopisů hrdinů knihy (těch reálných) a časová přímka reálných a fiktivních událostí. Šikovná pomůcka a zároveň zásobárna faktografie pro ty, kterým by mohla chybět.

Pokud kniha vzbudí zájem o další pátrání po osudech zmizelých, doporučujeme knihu Princ se žlutou hvězdou, biografickou knihu o Petru Ginzovi od stejného autora. O jiných souvisejícíh knihách zase někdy jindy,

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Transport za věčnost

  • Autor: František Tichý
  • ilustrace: Stanislav Setinský
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-87060-77-3
  • Rozsah:  240 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek