317 471 380

Hvězdy české sci-fi

23. 2. 2018 Bubákov čte

Editor Ondřej Jireš sestavil povídky pěti významných autorů českého sci-fi do pětisetstránkové antologie. Pro znalce vědecko-fantastického žánru jde o zavedená jména, která slibují příjemný čtenářský zážitek. Autorský kvintet tvoří: Ondřej Neff, Vladimír Šlechta, Jaroslav Velinský, Jiří W. Procházka a Vilma Kadlečková.

Značný generační rozdíl autorů dává knize zajímavý dynamický náboj, například Velinský je ročník 1932, píše již půl století, a mohl by být dědečkem Kadlečkové narozené 1971. Dynamiku sbírky podporuje i rozmanitost použitých stylů. Milovníci kyberpunku si užijí syrového brutalismu JWP, sociálnější povahy pak svou argenit ságou potěší paní Vilma. Šlechtova svižná a napínavá oggerdovská povídka je protipólem Velinského výpravného až barokního popisu akčních dobrodružství novináře Christy Bigse. Ondřej Neff a jeho Dědek Čuchák je kategorie sama pro sebe.

Všechny povídky, nebo chcete-li kratší romány, mají jedno společné. I když autoři často navazují na své oblíbené postavy a prostředí, tyto kousky dosud nebyly publikovány. Editor antologie totiž tvůrce požádal o napsání nových textů s jedním tematickým pojítkem: děj příběhů se měl volně vztahoval k Luně, tedy k našemu bledému souputníku nad hlavami. Jak se to autorům-lunatikům povedlo, nechť posoudí laskavý čtenář sám.

Mě osobně dva příběhy naprosto vtáhly. Do zbytku jsem se musel poněkud nutit, ale nakonec se také začetl. Přeskakoval jsem jen občas, hlavně pár pasáží se stojatým až manýristickým situačním popisem, který alespoň pro mne nabourává rytmus četby.

Celkově jde dobré čtení, podpořené i doslovem autorů, kteří dají nahlédnout do kuchyně. Z doslovů se dozvíme se, jak se s úkolem editora poprali a jak se příběh vztahuje k širšího kontextu jejich tvorby.

Za zmínku ještě stojí fakt, že pětici literátů doplňuje vybraná pětice výtvarníků (Grus, Jerie, Kupčík, Zeman, Zhouf). Každý ilustroval jeden příběh, takže čtenářova fantazie může být vhodně podnícena či konfrontována imaginací výtvarného umělce.

Na závěr ochutnávka z pera jediné autorky antologie Vilmy Kadlečkové:
Ctihodný se na ni zadíval. “Takže paměťové kapsle!” promluvil. “Tohle přiznáváš? Ano. Teď tomu konečně rozumím.” Uši se mu zavlnily v gestu nekonečného pohrdání. “Já už vím kdo jsi, Ainei Ainiemi. Dcera zrádce. Tajná gleewari. Užívej si svých prstů, dokud můžeš. Až se vrátíš na Molgheri, nebudeš je mít dlouho.” Jeho oči se rozevřely. Oranžová se přelila přes celou šíři bělma.

Jan Kleindienst


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Hvězdy české sci-fi

  • Autor: Ondřej Jireš (ed.)
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-0270-3
  • Rozsah:  520 stran
  • Rok vydání: 2010 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek