317 471 380

Sedmá funkce jazyka

2. 3. 2018 Bubákov čte

Francouzský spisovatel Laurent Binet patří mezi nové objevy ve světové literatuře. Jeho první román HHhH vyšel v roce 2010 a vzbudil velký rozruch – i u nás, protože se týká atentátu na Reinharda Heydricha, viděného poněkud jinak než je v našem prostředí zvykem. Pro mne to byla velice zábavná a zajímavá četba, nejspíš kvůli neustálé oscilaci mezi reálným podkladem a fikcí.

S chutí jsem sáhla po dalším jeho do češtiny přeloženém románu – Sedmé funkci jazyka. Byla jsem nadšená ještě víc, protože jsem tentokrát musela opravdu pátrat a čtení mne tím pádem bavilo ještě víc.  Základní dějovou linku tvoří poutavé pátrání po vrahu literárního kritika Rolanda Barthese a po dokumentu, který byl odcizen zřejmě z jeho kapsy, popisujícím tzv. sedmou funkci jazyka. To dovádí komisaře Bayarda mezi sémiology, řečníky a filozofy a nutí ho seznamovat se s nimi, poslouchat jejich nejrůznější vývody a orientovat se v nich, účastnit se podivných (a také krvavých) rituálů, vyznat se v dějinách soutěží v řečnictví a navíc být stále ve střehu. Jako postavy zde vystupují dosud žijící i nedávno zemřelí odborníci, čtenář se dovídá leccos z jejich soukromého i pracovního života, ale nikdy neví přesně, kdy jde o reálné líčení či o autorovu promyšlenou fikci. Autor využívá hojně citací z publikovaných studií i ze soukromé korespondence, připomíná dobové historky atd. Děj knihy se odehrává v roce 1980, v době, kdy se F. Miterand připravuje na boj o francouzské prezidentské křeslo.

Příběh nelze číst jen po základní dějové lince, té detektivní.  Ale i jako příspěvek k dějinám lingvistiky a zvláště sémiotiky, osobité svědectví o filozofické kultuře především francouzských intelektuálů a o dobové politické atmosféře.

Překladatelka Michala Marková připravila pro české čtenáře také glosář, v němž nabízí výběr osobností a pojmů, které pomohou k lepšímu pochopení souvislostí dějů v románu.  Fundovanou exkurzi do problematiky sémiotiky a popisovaných funkcí jazyka připojil k českému překladu doslov P. A. Bílka. A kdo se chce dozvědět o funkcích jazyka ještě víc, dostává v knize návod, jak na to.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Sedmá funkce jazyka

  • Autor: Laurent Binet
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-2144-5
  • Název v originálu: Septième fonction du langage
  • Překlad: Michala Marková
  • Rozsah:  373 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek