317 471 380

LOE, E., Doppler

13. 4. 2018 Bubákov čte

Máte rádi divné hrdiny? Zkuste knihu o muži, který po pádu z kola opustil vše kromě mléka a začal bydlet v lese ve stanu. Podivín Doppler, kterého stvořil norský spisovatel Erlend Loe, vám nabídne absurdní a vtipný příběh o lidské osamělosti, protestu proti konzumu a tomu, co se považuje za správné. Nabízí reflexi vztahu ke světu, k druhým lidem i k sobě samotnému.

„Jenom jsem tam úplně tiše ležel a díval se do větví, které se v mírném větru pomalu pohupovaly. A poprvé po několika letech bylo naprosté ticho. Když nejhorší bolest trochu odezněla, rozlil se ve mně požehnaný klid. Byl tu jen les. Obvyklá směsice nejrůznějších složitých pocitů a myšlenek, povinností a plánů byla pryč. Najednou byl všude jenom les. Už mi v hlavě nehrála ani jedna z těch otravných dětských písniček. Jinak mi tam vždycky hrály. Průvodní písničky k seriálům, na které se můj syn a jeho kámoši dívají na videokazetách nebo DVD. Jsou tak vlezlé, tak vykalkulované. A utkvívají mi v centrální, nervovém systému.“

Pád z kola, úder do hlavy a pak už žádný Pingu, Teletubbies, Mašinka Tomáš ani Bořek stavitel. Doppler se rozhodl, odstěhoval se do lesa, kde žije s Bongem, losím mládětem, které se od něj odmítlo hnout poté, když mu z hladu zabil matku. Ostatní ho mají za podivína, ale to už asi mají Dopplerové v rodině. Jeho otec si v posledních letech života fotil záchody, které použil. Dopplerova manželka ho občas navštěvuje, touží po jeho vyvinutém údu a doufá, že se Doppler do porodu jejich dalšího dítěte vrátí domů. On ale něco takového nemá vůbec v úmyslu. Jenže osamělý pobyt v přírodě se zvrhává. Začínají mu tam chodit lidi. Syn Gregus, zloděj Železný Roger, důchodce Düsseldorf, nakonec pravičák Bosse. Doppler lidi nesnáší, zároveň je svým jednáním přitahuje, paradox.

Doppler je vtipná kniha. Jsou v ní výborné glosy, často hluboce pravdivé postřehy na téma udržitelnosti životního stylu, návratu k životu v přírodě, krize středního věku. K tomu skvostné scény a ještě lepší dialogy. Například noční rozhovor s lupičem:

„A peníze? ptám se. Ty utrácíte za drogy, předpokládám. Teď jste mě zklamal, říká. Házíte všechny zloděje do jednoho pytle. Drog jsem se nikdy ani nedotkl. Mám rodinu stejně jako vy. Jenže mám škraloup a chybí mi vzdělání a všechno ostatní, co působí v životopise přesvědčivě. Navíc mi dělá problémy podřizovat se jiným. Nemám na výběr z mnoha zaměstnání a práce, které bych dělat mohl, často dělat nechci. A taky se snažím držet mimo podsvětí. Takže pak už nezbývá jiná možnost než operovat na vlastní pěst. Vyhovuje mi to. Docela to vynáší. A lidem to většinou zaplatí pojišťovna.“

Podobných scén je plná kniha. Düsseldorf a jeho nacistický otec. Doppler přesvědčující dceru o potřebnosti mejdanu. Rodičovský vztah k losovi. Düsseldorf a pořad Toulky Norskem. Doppler jako samozvaný guru.

Jestli vás kniha chytí, můžete se těšit na pokračování příběhu podivínského Dopplera v knize Náklaďáky Volvo (2017), a poslední díl trilogie Konec světa, tak jak ho známe (2018). Pak už budete vědět vše a uvidíte, zda si také nakonec nepostavíte stan třeba u Kracláku.

Michal Drtina


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Doppler

  • Autor: Erlend Loe
  • Nakladatel: Kniha Zlín
  • ISBN: 978-80-7473-523-3
  • Název v originálu: Doppler
  • Překlad: Kateřina Krištůfková
  • Rozsah:  159 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek