317 471 380

ELSBERG, M., Blackout

25. 5. 2018 Bubákov čte

Elektřina je samozřejmou součástí našich životů, stejně jako internet. Z historického hlediska nejsou tyto fenomény s lidským pokolením svázány nijak dlouho, přesto jsme si na ně vypěstovali závislost. A právě s myšlenkou globálního výpadku elektrické energie, který zasáhne nejen Evropu, si ve své novele pohrává Marc Elsberg. Mobilní sítě přestávají fungovat, využití internetu se týká jen omezeného množství privilegovaných (státní instituce), přestává téct voda, kolabuje zásobování potravinami i léky, pohonné hmoty se stávají vzácností, začíná rabování. Hlavním hrdinou napínavého příběhu se stává bývalý hacker, jemuž se podařilo najít stopu, která může vést k odhalení pachatelů.

V relativně jednoduchém, ale čtivém, thrilleru samozřejmě nechybí nedůvěra státních orgánů k hlavnímu hrdinovi, zvraty ani milostná  linka. Na můj vkus autor trochu podceňuje živelnost obyvatelů Evropy, kteří jsou pár dní bez svých vodovodů, tepla, potravin či fungujících záchodů a věznic. K rabování a zpustnutí by dle mého došlo zřejmě dříve, než jak ho autor načrtl. Rozhodně se však jedná o vynikající příležitost k zamyšlení nad naší zranitelností i našimi temnými stránkami v dobách nejistoty.

Miroslav Vachek

P. S. Do našich domácností se hrne „internet věcí“, takže naše lednička či tiskárna mohou komunikovat s internetem. Tuto dobu ještě autor ve své knize nereflektoval, ale dokážete si představit hackerské napadení vašeho sporáku, který na základě toho vzplane?


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a půjčit si ji lze v novostrašecké knihovně.


Blackout
Zítra bude pozdě

  • Autor: Marc Elsberg
  • Nakladatel: DOBROVSKÝ
  • ISBN: 978-80-7390-188-2
  • Název v originálu: Blackout – Morgen ist es zu spät
  • Překlad: Matouš Hájek
  • Rozsah:  376 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek