317 471 380

Hřbitovní hlína

22. 6. 2018 Bubákov čte

Představte si, že smrtí končí jen jedna část Vašeho bytí a na hřbitově vedete hovory a hádky se svými již zemřelými sousedy. Neopouští Vás spory a vaši zvědavost po novinkách ze života potomků může ukojit jen další nebožtík, který na hřbitov přibude po Vás. I ten ovšem neztrácí nic ze svého temperamentu a morálních vlastností. Takže klid je střídán hádkami či vyzvídáním od nově příchozích. I tak se dá vyprávět příběh o životě běžných lidí v Irsku v době druhé světové války.

Pro některé čtenáře může být trochu obtížné se v ději vyznat, protože autor záměrně nepíše u promluv jednotlivých umrlců, kdo je vyřkl. Takže z toho povídání občas vznikne pěkný guláš. Já jsem to místo neřešil a bral  všechno jako zajímavou změť. Nebožtík Martín Ó Cadhain, prostřednictvím překladu živého Radvana Markuse, zanechal hezký odkaz na to, že i živí vedou dost zbytečných žabomyších sporů.

Příznivcům Irska doporučuji číst i poznámky k textu, které se nacházejí na konci knihy. Lze si tak zážitek rozšířit o pochopení jednotlivých odkazů na kulturní, společenské či náboženské souvislosti.

– Koho to tu máme? … Poďobanej Máirtín, na mou věru! Taky jsi měl nejvyšší čas! Já už jsem tu nějakej pátek, a to jsme se narodili ve stejnej rok… Jo, přesně ta, a nikdo jinej, Caitríona Páidinova…
Uhnal sis proleženiny, povídáš…
– Ach, Caitríono, postel byla tuze tvrdá. Příliš tvrdá na mou ubohou zadnici. Záda jsem měl samej vřed, na stehnech mi nezbyl kousíček kůže a slabiny jsem měl zhmožděný až hrůza. Žádnej div, když jsem ležel devět měsíců a nepohnul se ani o píď. Syn mě čas od času přetáčel z boku na bok. “Nemůžu se ani protáhnout,”stěžoval jsem si. “Už ležím moc dlouho.”
“Dlouhý ležení, smrti znamení,” povídal jen. Ach, Caitríono, postel byla příliš tvrdá na mou zadnici…
– Tvá zadnice to stěží poznala. Poďobanej Máirtíne, měl jsi tam přebytky…

Miroslav Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Hřbitovní hlína

  • Autor: Máirtín Ó Cadhain
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-2267-1
  • Název v originálu: Cré na Cille
  • Překlad: Radvan Markus
  • Rozsah:  364 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek