317 471 380

ŠEBEK, T., Africká zima

6. 7. 2018 Bubákov čte

Odjet na pět měsíců do Jižního Súdánu léčit vážně nemocné místní děti, ženy a muže s často základním minimalistickým lékařským vybavením, to chce koule. Tomáš Šebek je má. Tomáš Šebek je doktor. Lékař bez hranic. Své zážitky, jak říká, zapisuje. Někdy možná i proto, aby ho prostě nezavalily. Protože bez hranic tady v Africe musí občas být leccos, aby se to dalo zvládnout. Ač chirurg, je holka pro všechno: akutní apendix, císařský řez, malárie, tetanus, neprůchodnost střev, nebo dokonce operace mozku. Často chybí odpovídající vybavení, něco, co my zhýčkaní Evropané považujeme za běžný standard. Třeba rentgen. Takže se improvizuje a používá selský rozum. „Když nevíš, jestli máš řezat, řež…“

Pragmatismus, se kterým musí Šebek a jeho kolegové (neskutečná směsice lékařských specializací a národností) často pracovat, vypadá někdy krutě. Urgentní příjem, kluk s proraženou lebeční kostí. Jasná operace hlavy, ale anesteziologové jsou jen dva a po operaci ho budou muset nejspíš ventilovat ručně. Na operaci čekají další plánovaní pacienti, komu tedy dát přednost? Není to snadné, ale tady v Africe musí lékař prostě respektovat dané limity. Bez pokory to tu nejde. To převzetí odpovědnosti za to, co dělám, je tady maximální. Ale není to stejný přístup, jaký známe často z našich nemocnic, tady doktor nerozhoduje za pacienta. Jen za tu svou část, musí do toho dát všechno a přijmout, co přijde potom, i když z toho „někdy bolí duše“. Naopak, když někdo operovat nechce, protože se bojí, co s ním na tom sále budou dělat, nebo protože věří víc svému šamanovi, není to sice ideální, ale jediná doktorova šance je vysvětlovat a vysvětlovat. A čekat, zda se dotyčný rozmyslí. A mimochodem šamani jsou na některé věci fakt dobří.

Tomáš Šebek má nadto všechno ještě smysl pro humor. Taky díky tomu se knížka čte jedním dechem. Šebkův humor a nadhled dává zapomenout na to, že často jde o život. „Císařský řez je jedinou operací, při který z jednoho zdravýho pacienta uděláte dva. Minimálně.“ Ale o tom to celé vlastně možná je – jde o život, ale nesmí se to brát smrtelně vážně, jestli má mít život před smrtí šanci.

Lucie Slejšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Africká zima

  • Autor: Tomáš Šebek
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7432-863-3
  • Rozsah:  288 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek