317 471 380

Raději zešílet v divočině

13. 7. 2018 Bubákov čte

Po přečtení knihy rozhovorů Aleše Palána s šumavskými samotáři jsem si jen znovu potvrdila, že tak jako oni, bych žít nedokázala. Cítila bych se totiž osamoceně. Narozdíl od zpovídaných mužů a žen, kteří žijí v samotě, co je netíží. Svou samotu si všichni z nich zvolili dobrovolně. Pokud se tedy tak dají nazvat i takové situace, kdy zkrátka nedovedete žít mezi lidmi, pronásledují vás různí osobní démoni a teprve pobyt v samotě vám přinese alespoň trochu kýženého pokoje.

Palán zpovídal osm novodobých poustevníků, kteří do jednoho žijí na různých místech Šumavy. Nenosí ani režné oblečení, ani nejedí luční kobylky. Někteří z nich (kupodivu zrovna právě dvě zpovídané ženy) působí velmi racionálně, chovají zvířata, pěstují zeleninu, snaží se přežít v drsné přírodě. Překvapivě právě někteří z mužů prožívají svůj život jako osobitý mýtus, do něhož patří i nejrůznější rituály, komunikace se zvířaty a okolní přírodou, nevšední mystické zážitky, sny. Někteří bydlí v maringotce, další ve vlastnoručně vyrobeném srubu nebo chalupě po Němcích. Někteří experimentují s drogami, jiní se od nich očišťují. Jedni měli rodiny, jiní žijí sami po celou dobu. Několik z nich pobírá důchod, někdo chodí na melouchy, jeden je dokonce zaměstnán. Pár samotářů nemá žádnou úřední identitu, jeden zakopal své doklady již před mnoha lety a neplatí zdravotní pojištění.

Překvapilo mne, jak moc jsou mnozí z nich sečtělí (příbytek jednoho by se dal označit spíše za knihovnu). A jak málo stačí, aby bylo možné někoho považovat za blázna nebo podivína, protože nezapadá do běžných kolonek. Přitom si tito lidé jen žijí po svém.

Knížku rozhovorů povyšují fotografie Jana Šibíka a jednoho z poustevníků Romana Szpuka, který je pořídil camerou obscurou. Už jen listování knížkou je tedy zvláštní a silný zážitek. Inspirativní zastavení mimo civilizaci – syrové, zemité a bez romantizujících příkras. Všechno má něco do sebe, a život o samotě ti ukáže něco, co bys ve dvou neviděl.

Lucie Slejšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké i rudské knihovně, kde si ji lze půjčit.


Raději zešílet v divočině
Setkání s šumavskými samotáři

  • Autor: Aleš Palán, Jan Šibík
  • Nakladatel: Prostor
  • ISBN: 978-80-7260-382-4
  • Rozsah:  376 stran
  • Rok vydání: 2018 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek