317 471 380

PICOULTOVÁ, J., Prostá pravda

20. 7. 2018 Bubákov čte

Jedinečný a strhující příběh, který Vás vtáhne do světa Amišů, velmi striktní protestantské církve, jejíž členové dodržují pravidla tzv. prostého života.

Příběh vypráví o dvou ženách. Na jedné straně je devětatřicetiletá úspěšná právnička Ellie Hathawayová, na druhé osmnáctiletá Katie Fisherová, členka zbožné amišské komunity, žijící v izolaci bez vymožeností moderní civilizace.

Ellie opouští Filadelfii a vydává se do pensylvánského městečka East Paradise, do domu svého prastrýce, kde trávila dětství. Chce si ujasnit další kroky své profesní kariéry a zároveň doufá, že zde nalezne klid, aby si mohla ujasnit svůj vztah ke kolegovi, který se ocitl v krizi.

Jednoho dne je ale ve stodole místního amišského farmáře nalezeno tělo novorozence. Jedinou podezřelou se stává právě Katie, která i přes všechny důkazy stále tvrdí, že dítě nečekala ani neporodila. Aby měla zbožná amišská dívka nemanželské dítě, a navíc ho zavraždila, je téměř vyloučené. Ale proti Katii existují velice pádné důkazy. Ellie, její vzdálená příbuzná, se ujme obhajoby. Jako opatrovnice nešťastné dívky, propuštěné na kauci pod podmínkou, že neopustí místo bydliště, je nucena přestěhovat se na onu farmu a strávit čtyři měsíce do zahájení soudního procesu mezi Amiše. Zda zvládne kariéristka Ellie takový život a kdo stojí za úmrtím novorozence se dozvíme v samém závěru knihy.

I přestože je někdy děj příliš zdlouhavý soudním líčením nebo pasážemi ze soukromého života obhájkyně, je kniha velmi čtivá. Knihu určitě doporučuji, už jen pro nevšední a neokoukaný námět.

Michaela Kubičková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně.


Prostá pravda

  • Autor: Jodi Picoultová
  • Překlad: Alexandra Fraisová
  • Nakladatel: IKAR
  • ISBN: 978-80-249-3589-8
  • Rozsah:  376 stran
  • Rok vydání: 2018 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek