317 471 380

BLEXBOLEX: Roční období a Prázdniny

3. 8. 2018 Bubákov čte

Knížky pro děti francouzského ilustrátora a autora komiksů Bernarda Grangera (1966), který publikuje pod pseudonymem Blexbolex, s oblibou uvádí na český knižní trh nakladatelství Baobab. Autor má na svém kontě zatím 17 knížek pro děti. U nás zatím Baobab vydal celkem 4 knihy – Album lidí (oceněné cenou Nejkrásnější kniha světa 2009), Roční období, Romanci a Prázdniny. Z jarního veletrhu Svět knihy jsme pro novostrašeckou knihovnu přivezli knížky Roční období (2013) a Prázdniny (2017),Album lidí si je možné si půjčovat už rok.

Roční období

Koncept knihy je na první pohled velice jednoduchý. Na každé straně najdeme obrázek a maximálně jedno slovo, které s ním souvisí. Nejde ale o obrázkovou knížku, kdy slovo popisuje obrázek. Na počátku jsou 4 dvoustránky se slovy jaro, léto, podzim, zima. Pak už je na nás, k jakému ročnímu období jednotlivé obrázky přiřadíme; následuje pupen, vlaštovka, semínko, výhonek, chřest, jahoda, list, housenka, tričko, meloun… Postupně je to poněkud složitější – na levé stránce je chlapeček s radostí skákající do louže a slovo zábava, na protější stránce paní věší prádlo na šňůru a slovo prádlo. Hned můžeme s dětmi vyprávět příběh o pocákané paní, praní prádla a třeba o slušném chování a o tom, zda jde a nebo nejde o zábavu. Někdy spolu souvisí více obrázků – sucho, požár, hasiči. Nebo najdete obrázek pána se zlomenou nohou, který smutně hledí z okna – a nad ním se skví slovo nehybnost. Knížka končí obrazy soumrak, svítání, klíček a dětství a jedním odstavcem:

„Blexbolex se ztratil mezi stránkami téhle vymyšlené knížky už velice dávno. Na to, aby udělal svá roční období, potřeboval jeden podzim, jednu zimu, jedno jaro, dvě léta, několik bouřek a hodně slunce.“

Nejde o knihu na jedno přečtení od začátku do konce. Můžete se v ní ztrácet a nacházet. Dá se číst tak, že v ní začínající čtenáři hledají, co se jim líbí, ale také se dá podle obrázků nádherně vyprávět – děti rodičům a rodiče dětem a zcela jistě to nebudou stejné příběhy. Roční období nabízí hru se slovy, obrazy a hlavně s lidmi.

Prázdniny

V případě knížky Prázdniny jde autor se hrou ještě dál. Na zadní straně obálky si přečtete: „Prázdniny už byly skoro u konce. U dědečka jsem měla zahradu, pole, jezero i slunce sama pro sebe… Chyběl mi jen pořádný kamarád, jenže děda přivezl toho nemotoru…“ V knize není ani jedno slovo. Příběh musíte vyprávět sami, podle obrázků. Sledujete holčičku prožívající prázdniny bez onoho „nemotory“, cestu s dědečkem vlakem, přivezení „nemotory“ – opravdu neprozradím o koho nebo o co jde – zpět k dědečkovi a posléze velmi obtížné sžívání plné nechtěného nedorozumění, ale i přesně mířených naschválů (to když má holčička pocit, že „nemotora“ jí bere dědečka) a náročné pokusy o nápravu, včetně příprav na maškarní zahradní slavnost a nečekaný závěr knihy. S tímhle příběhem můžete s dětmi strávit celé prázdniny a klidně ještě podzimní plískanice. Obrázků plných děje a emocí je v ní dost.

Iva Vachková


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a byly věnovány novostrašecké a rudské knihovně, kde si je lze půjčit.


Roční období

  • Autor: Blexbolex
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-87060-72-8
  • Rozsah:  176 stran
  • Rok vydání: 2013 (1. české vydání)

Prázdniny

  • Autor: Blexbolex
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-7515-057-8
  • Rozsah:  124 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek