317 471 380

AUTISSIEROVÁ, I., Náhle sami

10. 8. 2018 Bubákov čte

Francouzská spisovatelka Isabelle Autissierová (1956) proslula knihami s námořní tematikou. Sama  má bohaté zkušenosti – v roce 1991 jako první žena v sólovém závodě obeplula svět, v roce 1995 při podobném závodě ztroskotala, ale ani to ji od závodění na moři neodradilo. Začínala pak psát krátké reportáže, dnes píše romány, získává literární ceny. Do češtiny byla zatím přeložena jen její poslední práce, novela z roku 2015 Náhle sami.

První část knihy nazvaná “Tam” se týká Louisy a Ludovica. Na lodi Jáson pluli už nějakou dobu spokojeně Atlantikem. Vlastní chybou přišli o loď a pokoušejí se přežít nadcházející zimu na opuštěné a rozbité velrybářské stanici. Velmi brzy narazí na svou vlastní slabost, nedokonalost, obklopí je zoufalství. Nic se neděj tak, jak by si přáli.

Druhá část knihy – “Tady” – nás přenese do redakce novin, kde Pierre-Yves hledá téma na reportáž. Vzpomene si na krátkou zprávu oznamující zachránění francouzské ženy, která 8 měsíců přežívala na ostrově Stromness. Má nápad na skvělou reportáž. Pak na společnou knihu. Ale Louisa ho nakonec překvapí – ne vše se událo tak, jak to médiím a jemu řekla. O knihu už nejde, jde o Louisu.

Knížka formátu A5 má necelých dvě stě stran. Je psána striktní er formou. Žádné vnitřní monology postav, žádné emoce vytahované na veřejnost. Zdánlivě jednoduché, ale pečlivě propracované, popisy dějů i vnitřních hnutí postav. Jazyk knížky dokáže vtáhnout tak, že čtenář vše prožije jedním dechem za pár hodin. Po rychlém čtení následují hodiny a hodiny přemýšlení. Porovnávání vlastních situací se situacemi hrdinů, porovnávání  jejich a svých prožitků a rozhodování. Možná je to všechno proto, že zdánlivě “nevinná” chyba hrdinů na počátku příběhu přinesla tak fatální důsledky.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Náhle sami

  • Autor: Isabelle Autissierová
  • Překlad: Markéta Krušinová
  • Název originálu: Soudain, seuls …
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-2173-5
  • Rozsah:  208 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek