317 471 380

SLIMÁKOVÁ, M., Velmi osobní kniha o zdraví

17. 8. 2018 Bubákov čte

Margit Slimáková je taková česká Bea Johnson, jen pro oblast jídla, stravování a zdravého životního stylu. Pokud ji lidé znají, často k ní chovaní dvě krajní emoce – buď jí velmi fandí, nebo jim dost leze na nervy. Ona sama, alespoň jak se mi zdá, prodělala za poslední roky změnu a z militantní zastánkyně zdravé výživy se stala sice nadále vcelku umíněnou, nicméně mnohem kultivovanější propagátorkou komplexního zdravého životního stylu. Nedávno jsem v televizní Devadesátce shlédla debatu na téma zdravé výživy dětí, jejímž hlavním hostem byla právě Margit Slimáková. Řeč byla především o tzv. pamlskové vyhlášce, která ve školách platí zhruba rok a půl. Kromě Margit Slimákové zpovídal pan redaktor ještě ministra zdravotnictví, pracovníka České školní inspekce nebo poslance. A musím říct, že jakkoliv osobně paní Slimákovou takzvaně zrovna „nemusím“, byla (až na dvě čestné výjimky, nejmenovaného poslance za Piráty a ředitele nejmenované základní školy) jediná, kdo mluvil jednoduše a srozumitelně, bez manipulativních kliček a kdo měl po ruce podložené argumenty a nemlžil. Nebudu vás unavovat detaily, jedna věc ale stojí za povšimnutí. Představte si jednoduchou otázku: Co je pro děti zdravější? Aby pily slazené nápoje, nebo neslazené? Neslazené, nejspíš se shodneme. Navazující otázka: A na co je většina dětí zvyklá? Na slazené nápoje, asi se také shodneme. Kruciální otázka? Co máme nabízet ve školních bufetech (a pro koho to je výhodné)? A najednou ouha, jak špatná je naše schopnost překročit vlastní pohodlnost, zaběhané zvyky, potravinářské lobby a já nevím co ještě. A tak nikdo z přítomných debatérů nebyl schopen vysvětlit, proč se do pamlskové vyhlášky vrací například možnost prodávat ve školních bufetech některé cukrem dochucované nápoje.

A jsme u toho, proč jídlo a stravovací návyky budí tolik emocí. Dotýkají se přímo nás, našich potřeb (proč nám tak chutná sladké?), našich návyků…nedej bože aby nám je někdo bral, někdo je ohrožoval. Zatímco nám v dnešní době již vadí, když děti kouří nebo pijí alkohol, stále nám nevadí, když se přejídají cukrovinkami, slanými smaženými pochutinami, pijí silně slazené nápoje. Museli bychom totiž překonávat i svou vlastní pohodlnost, přestat kázat vodu a pít víno a to je sakra těžké. Česko je v tomhle vůbec zajímavé, podobné dramatické boje se odehrávají již léta ve školství, v porodnictví, ve zdravotnictví, nějak se nám zkrátka nechce z těch zaběhaných kolejí.

Názory Margit Slimákové přitom nejsou nijak heretické. Zásadní doporučení, které vyčtete v knize, zní: Jezte kvalitní a skutečné jídlo, vynechte průmyslově zpracované potraviny. To samozřejmě dává smysl a není to nijak převratný názor. I další doporučení jsou jednoduchá – přestaňte počítat zběsile kalorie, hýbejte se a jezte s radostí. Pijte vodu a pijte tehdy, když máte žízeň. Margit se v knize nevěnuje jen jídlu, ale také práci a pracovním návykům, pohybu, ekologickému přístupu k životnímu prostředí, prevenci. Sama nemluví o propagaci zdravé výživy, ale zdraví. Zní to někdy až komicky – opravdu jsem to dopracovali tak daleko, že na to, aby nám někdo doporučil, že je lepší pít vodu než slazenou limču, potřebujeme knížky a odborníky? Nicméně zdá se, že bohužel ano. Ze všech stran se na nás již léta hrnou různá doporučení, co jíst, a co ne, kolik čeho a jak často, co je zdravé, a co není, občas se dramaticky změní v pravý opak, kdo se v tom má vyznat. Možná je opravdu načase opět zapnout zdravý selský rozum. Zdá se mi, že knížka Margit Slimákové jde tímto směrem, i když se samozřejmě opírá také o obrovské a často nevstřebatelné množství dat a studií. To už je ale takový úděl naší západní civilizace – bez tvrdých dat jako bys odborně nebyl.

Knížka Margit Slimákové stojí dle mě za přečtení. Můžete to brát třeba jako takový test vlastních zajetých kolejí.

Lucie Slejšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Velmi osobní kniha o zdraví
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu

  • Autor: Margit Slimáková
  • Nakladatel: BizBooks
  • ISBN: 978-80-265-0753-6
  • Rozsah:  336 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek