317 471 380

KERET, E., Najednou někdo klepe na dveře

24. 8. 2018 Bubákov čte

Izraelskému autorovi Etgaru Keretovi u nás vyšlo v českém překladu několik knih povídek a tato je jedna z nich. Typický je pro něj vtipný nadhled a často hořké konce.

Ve sbírce povídek Najednou někdo klepe na dveře je 38 povídek v délce 2-20 stránek. Rychlé čtení na dovolenou. Většina povídek se odehrává v Tel Avivu, kde autor žije. Hrdinové jsou obyčejní Izraelci. Až na to, že pod označením Izraelec se schovává celá škála osobností původně pocházejích z kdejakého koutu světa. A tudíž i hromada potíží, které vyplývají ze soužití různorodých obyvatel vedle sebe. Nečekané návštěvy, nenaplněná očekávání, malá i velká nedorozumění. Příhody související se spisovatelskou profesí, historky ze zaměstnání, rodinné příhody. Od všeho něco. Zábavné čtení a za tím vším pozorovatelský talent autora a neotřelé vyjadřování. A často ostré bodnutí, které nenápadně přenese mysl k vlastním chybám.

Za všechny doporučím jednu z rodinného života: Velký modrý autobus.

„Jsou děti, které sebou praští na zem a začnou vřískat. Brečí a kroutí se a mrskají sebou, až jim zčervenají tváře, začnou se potit a sliny i sople, které jim tečou z pusy a z nosu, zanechávají na šedém betonovém chodníku mokré skvrny. Naštěstí on ne.

To byla myšlenka, k níž se Gilad upnul ve snaze uklidnit sebe sama. Myslet na to a pravidelně dýchat. To pomáhá. Na chodníku vedle něj stojí malý Hilel, pěstičky zaťaté, čelo nakrčené, víčka pevně zavřená a pusa šeptá znovu a znovu to stejné slovo jako mantru: “Chci, chci, chci.”

Gilad se rozhodne, že než promluví, tak se usměje. Ví, že Hilel ten úsměv nemůže vidět, ale doufá, že se něco z tohohle úsměvu nějak dostane do jeho hlasu…“

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Najednou někdo klepe na dveře

  • Autor: Etgar Keret
  • Překlad: Tereza Černá a Magdalena Křížová
  • Ilustrace: Stanislav Setinský
  • Nakladatel: G plus G
  • ISBN: 978-80-87060-96-4
  • Rozsah:  205 stran
  • Rok vydání: 2014 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek