317 471 380

MORNŠTAJNOVÁ, A., Slepá mapa

14. 9. 2018 Bubákov čte

Alena Mornštajnová se stává výraznou osobností české literatury. Debutovala v roce 2013 právě románem Slepá mapa, v roce 2015 vydala román Hotýlek a v roce 2017 román Hana. V roce 2018 následovala první kniha pro děti Strašidýlko Stráša s ilustracemi Galiny Miklínové – půvabná milá knížečka. V literatuře pro dospělé volí závažná a náročná témata. Dalo by se i říct, že její knihy pomáhají čtenáři vyrovnat se s minulostí našeho státu, kterou si někdy nechceme moc přiznávat.

Slepá mapa nabízí životní osudy tří žen – Anny, její dcery Alžběty a vnučky Anežky – a jejich rodin, přátel, sousedů. Vypravěčkou je nejmladší z nich, ta, která je nám nejblíže. Svými životy hrdinky vymezují a popisují dvacáté století, vytvářejí jeho pomyslnou mapu – je však slepá; nevědí, jaké události vstoupí do jejich životů a nebezpečně je vychýlí z předpokládané životní cesty. Mnohdy čelí stejným strastem, s jakým se potýkali naši rodiče a prarodiče. A vždycky, když se objeví naděje a třeba i okamžik štěstí, přijde znova nečekaná komplikace, kterou nemohou samy ovlivnit. Stává se to všem třem, ale celkově kniha nepůsobí beznadějně.

Záměrně nechci popisovat děj. Autorce se daří v předpokládaných dobových kulisách nacházet takové situace, jimiž (přestože je třeba informován o detailech historického vývoje naší společnosti) je stejně překvapován a naštěstí v tom všem popisovaném marasmu stále má možnost vidět lepší časy.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Slepá mapa

  • Autor: Alena Mornštajnová
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7294-887-1
  • Rozsah:  396 stran
  • Rok vydání: 2013 (dotisk 2018)
Zpět na výpis novinek