317 471 380

HAGERUP, K., Dívka, která chtěla zachránit knížky

30. 9. 2018 Bubákov čte

Anna brzy oslaví své desáté narozeniny a nade vše miluje knihy. Spolu s místní knihovnicí, jež sdílí nejen stejné nadšení pro knihy jako Anna, se pokouší zachránit z knihovny knihy, které se mají zlikvidovat, neboť je nikdo nechce číst. Anna si vezme za své, že pokud všechny tyto odepsané knihy přečte, uchrání je tak před likvidací. Po několika týdnech vyčerpávajícího čtení se jí dostane do rukou kniha Zakletý les od Valdemara Seiera se stejnojmenným hlavním hrdinou Valdemarem.

Valdemar, chlapec, kterému zemře babička, se bojí strašidelného lesa, u kterého bydlí. Babička mu před svou smrtí řekne, že musí překonat svůj strach z něj a po její smrti se tam má sám vydat, aby spatřil opravdová strašidla. Valdemar tak po několika týdnech od babiččina pohřbu překoná strach a vydá se do lesa. Tam po chvíli v jednom ze stromů spatří babičku. Babička mu sdělí, že má pro něj tajemství a poví mu, co nejúžasnějšího zažije. Anna netrpělivě očekává konec příběhu, když otočí stránku a stránka je prázdná. Babiččino tajemství zůstává i nadále tajemstvím.

Anna po náročném shánění jiného vydání knihy knihu nakonec získá, nicméně i v této chybí konec příběhu, jako ve všech dalších. Anna se pokouší kontaktovat spisovatele Valdemara Seiera, jenže ten jako by se do země propadl, nikdo o něm nikdy neslyšel. Jak se tedy Anna dozví babiččino tajemství, kvůli kterému nemůže v noci ani zamhouřit oka?

To se dozví čtenáři po přečtení tohoto příběhu, který je vhodný pro větší děti, kterým se bude snadno číst díky jednoduchým a srozumitelným větám – i těm menším se pak určitě budou líbit překrásné ilustrace.

Jana Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Dívka, která chtěla zachránit knížky

  • Autor: Klaus Hagerup
  • Ilustrace: Lisa Aisato
  • Nakladatel: DOBROVSKÝ s.r.o.
  • ISBN: 978-80-7390-936-9
    Název v originálu: Jenta som ville redde bøkene
  • Překlad: Šárka Stejskalová
  • Rozsah:  64 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek