317 471 380

Krátce o několika knihách

3. 10. 2018 Bubákov čte

V rámci projektu Bubákov čte předkládáme několik tipů na jinou než beletristickou produkci. Na závěr jsme však neodolali a zařadili i upoutávku na poslední knihu Güntera Grasse.

Ferdinand I. (1503-1564)
Kniha z pera rakouského historika přináší zajímavý pohled na českého a uherského krále a později i císaře z jiného než českého pohledu. Zvídavý čtenář se tak z této monografie může dočíst, jak se tento Habsburk, bratr císaře a španělského krále, Karla V., vypořádával se začínající reformací, osmanskými výboji v Evropě a zároveň protikrálem Janem Zápolským v Uhrách.
(KOHLER, A.,
 Ferdinand I.: Kníže, král, a císař (1503–1564). České Budějovice 2017, 335 s.)

Rotmistr Anton Schmid
O rotmistrovi wehrmachtu toho moc známo není. Ale něco přeci – pomáhal Židům ve Vilniusu přežít. To se u mnohých podařilo, jeho samotného to ale stálo život. Byl za tuto činnost v roce 1942 popraven. Někdy prostě člověku změní život chvíle, když je někým z  ulice zastaven a požádán o pomoc a on prostě nemůže jinak. Příběh o lidství, nelidství i o tom, jakými peripetiemi se potýká udržování vzpomínky na něj např. současná německá armáda.
(WETTE, W., Rotmistr Anton Schmid: Hrdina humanity a zachránce Židů. Praha 2018, 320 s.)

Zápas o evropskou nadvládu
Kniha britského historika nabízí náhled na dění v Evropě jako na něco, co je do jisté míry závislé na Německu. Velmi přiléhavé hodnocení knihy vyšlo na serveru iliteratura.cz.
(SIMMS, B., Zápas o evropskou nadvládu: Od pádu Cařihradu po současnost. Praha 2015, 744 s.)

Děti za to stojí
Kniha se zajímavým podtitulem Darujte svým dětem sebekázeň zřejmě žádného rodiče nenaučí správně vychovávat své potomstvo, ale rozhodně mu pomůže nahlédnout na nešvary, kterých se při výchově dětí potýkáme. Mně osobně zaujaly už samotné názvy typu rodin – betonové, pudingové a páteřní. Zkuste se najít a místy si přiznat svá pochybení a inspiraci, jak jim předcházet.
(COLOROSOVÁ, B.,  Děti za to stojí!: Darujte svým dětem sebekázeň. Praha 2017, 336 s.)

O konečnosti
Poslední kniha držitele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse, kterou pro vydání stihl připravit ještě před svou smrtí. Téma knihy povídek, veršů i ilustrací tvoří celek, který si zaslouží pozornost zejména v době kultu “věčného mládí”. I na konci svého života může člověk cítit, myslet a ještě o tom psát…
(GRASS, G., O konečnosti. Brno 2017, 178 s.)


Knihy byla zařazeny do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké knihovně, kam byly věnovány.


Mirek Vachek

Zpět na výpis novinek