317 471 380

GAIMAN, N., Američtí bohové

5. 10. 2018 Bubákov čte

Neil Gaiman je považován za jednoho ze stěžejních spisovatelů fantasy, a proto je mi ctí představit jeho knihu Američtí bohové, která získala hned několik ocenění, mimo jiné i prestižní cenu Nebula.

Stín strávil tři roky ve vězení, kde zdokonaloval své triky s mincemi a snažil se odkroutit si svoje. Když ho propustí o několik dní dříve, aby stihl pohřeb své milované ženy, která zahynula při automobilové nehodě, život se pro něj stane prázdným. Proto v letadle cestou na pohřeb kývne na nabídku tajemného pana Středy, a začne pro něj pracovat. Jeho zaměstnání ale není bez rizika. Pan Středa má mocné nepřátele, kteří neváhají nabídnout, ale i udělat cokoli, aby Stína dostali na svou stranu, nebo ho donutili ustoupit ze Středových služeb. Středovi přátelé jsou výstřední, a ať je to poťouchlý pan Nancy, který má rád příběhy o vlastní chytrosti, drsný Černobog, pánové Jacquel a Ibis, majitelé pohřební služby, nebo krásná Easter, jsou výstřední a úplně nezapadají do americké společnosti. Navíc samotný pan Středa má zálibu ve velkých podvodech a nejvíc v těch, ke kterým potřebujete parťáka.

Stín brzy poznává Ameriku z úplně jiné stránky než dosud a vidí, že co je minulé, neznamená, že je mrtvé. Na jeho cestě má každý své tajemství, které nehodlá odhalit světu jen tak, a Stín se tak zaplete do spletité hry svého zaměstnavatele, která má vyústit v bouři, válku nevídaných rozměrů.

Gaiman ve své knize využívá bohatou znalost světových mytologií a splétá z nich příběh svým typickým vypravěčským stylem. Dotýká se témat jako jsou loajalita a víra a nenápadně nám pokládá otázky, zda-li jsme se od dob starověku posunuli k lepší společnosti, co všechno jsme schopni udělat a obětovat, abychom se měli lépe, nad kolika věcmi jen zavřeme oči, a jestli jsme ochotni přijímat zodpovědnost za vlastní činy.

Kateřina Kašparová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Američtí bohové

  • Autor: Neil Gaiman
  • Nakladatel: Polaris
  • ISBN: 978-80-7332-212-0
  • Název v originálu: American gods
  • Překlad: Ladislava Vojtková
  • Rozsah:  462 stran
  • Rok vydání: 2014
Zpět na výpis novinek