317 471 380

Dvě knihy o včelařství

15. 10. 2018 Bubákov čte

Pro včelařství se dají děti získat různými způsoby. O tom nakonec svědčí i dvě různé publikace, které v našem výběru předkládáme.

Ilustrované včelařství

Autor Yves Gustin je vášnivým včelařem, který prostřednictvím této „starým dojmem“ působící knížky, kterou sám skromně nazývá „jednoduchou včelařskou příručkou“, předává své dlouholeté zkušenosti a znalosti novým generacím včelařů. Pomocí obrázků (používá prvky komiksu) jasně, srozumitelně, ale též s humorem a lehkostí zasvěcuje čtenáře do světa včel. Dozvíme se v ní o včelách a včelařství vše: od anatomie včely, přes skladbu a proměnu včelstva během roku, o „včelí řeči“ – způsobu, kterým včely mezi sebou komunikují, o významu opylení, základních včelařských pracích, stavbě úlů, krmení včel, až k návodům jak se stáčí med, vyrábí medovina nebo jak ochránit včely před nemocemi.

Jedna z kapitol je věnována i včelím škůdcům. Za největšího lze nepochybně označit člověka vyrábějícího a používajícího pesticidy a jiné toxické látky, jimiž znečišťuje a ničí přírodní prostředí. Najdou se i vandalové, kteří ničí úly nebo včely zabíjejí insekticidem. A zde je možná na místě zmínit slova nevčelaře, všeobecně uznávané autority, Alberta Einsteina, který na dotaz, zda ví, jak dlouho bude existovat lidstvo odpověděl, že lidstvo skončí čtyři roky nato, co vyhynou včely.

Kniha je inspirující četbou pro každého, koho zajímají včely, včelaření, příroda. Začínajícího včelaře srozumitelným způsobem seznámí se základy včelařství a pokročilý včelař najde v knize zajímavá fakta a utřídí si informace, které již má.

Včelí domeček

Autorka Veronika Souralová se zabývá systematickým fotografováním života hmyzu, o kterém také píše knihy pro děti. První z nich byla pohádková kniha o mravencích Jeden den v mraveništi, následovalo Povídání s motýly a „hmyzí trilogii“ prozatím uzavřela knížkou, ve které přibližuje život včelího společenství – Včelí domeček aneb Prázdniny v úlu.

Kniha vypráví příběh dvou holčiček Terezky a Barušky, které tráví prázdniny u strejdy Bohouše, včelaře. Rády by se dozvěděly, jaký život vedou včely uvnitř úlu. Jejich přání se jim splní – tajným kouzlem se zmenší na velikost včel a zblízka tak mohou poznat jejich život, porozumět mu a přitom prožijí ve včelí říši neuvěřitelná dobrodružství. Společně se včelkou Dorotkou se učí všem povoláním, která jsou v úlu potřebná – čistí buňky, krmí miminka, staví plástve, vyrábějí med, stráží úl proti nepřátelům… Krátce se setkají s včelí matkou Jasmínou, s včelkou Dorotkou prožívají její obavy z prvního letu, navštíví včelí „nemocnici“. Podaří se jim odhalit i spiknutí, které chystá zrádný trubec Rudolf společně se sršním generálem Bodalem. Celému úlu hrozí smrtelné nebezpečí! A v tomto okamžiku začíná dramatická zápletka, do níž ještě vstupuje malý kluk Péťa. Jak celé dobrodružství dopadne? To neprozradím.

Knížka provádí malé čtenáře zábavnou formou děním ve včelím úlu, díky krásným fotografiím zaujme i začínající včelaře. Předkládá čtenářům formou poutavého vyprávění poučný příběh o životě včel a vede (nejen) děti, stejně jako autorčiny ostatní knížky z hmyzí říše, k lásce k přírodě.

A vztahu člověka k přírodě je věnováno i úvodní slovo Ing. Dalibora Titěry, CSc. z Výzkumného ústavu včelařského, s.r.o.:
„V příběhu se lidé pomocí pylu ze zmenšovací byliny pohádkově zmenší na velikost včel, aby mohli zblízka poznat jejich život a lépe mu porozuměli. To by mělo platit i mimo pohádku. Zmenšit se. My lidé jsme často strašně pyšní. Na přírodu se vytahujeme a nad ostatní živáčky povyšujeme až hrůza. Ale když se skloníme a zmenšíme, je jedno, jestli mezi včely nebo mravence, či do zdánlivě obyčejné louky, uvidíme nečekanou složitost a dokonalost malého kousíčku stvoření. To nám pomůže poopravit si mylnou představu, že můžeme přírodu všelijak dirigovat, vylepšovat či měnit podle svých představ. Buďme rádi, že vůbec smíme přírodní bohatství užívat a radovat se z něho.“

S tím nezbývá, než souhlasit!

Lenka Vaitová


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně.


Ilustrované včelařství
Nepostradatelná rodinná příručka pro odvážné včelaře

  • Autor: Yves Gustin
  • Nakladatel: Baobab
  • ISBN: 978-80-87060-27-8
  • Název v originálu: Apiculture illustrée
  • Překlad: Marie Dudilieux
  • Rozsah:  228 stran
  • Rok vydání: 2010

Včelí domeček
Prázdniny v úlu

  • Autor: Veronika Souralová
  • Nakladatel: CPress
  • ISBN: 978-80-264-0403-3
  • Rozsah:  94 stran
  • Rok vydání: 2014
Zpět na výpis novinek