317 471 380

VODŇANSKÁ, J., Voda, která hoří

19. 10. 2018 Bubákov čte

Před několika týdny zaplavila knihkupectví vzpomínková kniha Jitky Vodňanské Voda, která hoří. Knihkupci lákali čtenáře zejména sliby, že v ní podrobně popisuje svůj vztah s Václavem Havlem. Je toho ale víc, co stojí za zmínku.

Jitka Vodňanská představuje svoji rodinu, dětství v Blatné, studia a setkávání s lidmi, kteří pro ni byli důležití. A při tom ovšem se vzpomínání na mládí proměňují ve vyprávění o značné části osobností pražského disentu z trochu jiného úhlu pohledu, než který je české společnosti obvykle nabízen, z úhlu pohledu aktéra a očitého svědka. Zároveň se ale vypráví i o cestě k psychologii a psychoterapii, o zrání psychoterapeuta a o setkávání s významnými osobnostmi z tohoto oboru. Osobní zážitky se prolínají s úvahovými pasážemi o metodách psychoterapie, o směřování celého oboru a dalších tématech. Pomyslný pomník staví Vodňanská osobnostem, které ji ovlivnily – Daniele Fischerové, Tomáši Halíkovi, Virginii Satirové a mnoha dalších. Podrobně popisuje své klíčové vztahy s muži – Karlem Trinkewitzem, Janem Vodňanským, Václavem Havlem. Nedílnou součástí textu jsou dopisy, úryvky z deníku, fotografie, obrázky, karikatury.

Víceméně chronologické vyprávění končí pohřbem Václava Havla. Od kapitoly Místo pro moji duši se odvíjí popis profesní cesty, je umožněno nahlédnout do pravidelných setkávání psychiatrů v Hornosíně, vztah k politice a cesta k meditaci a pravidelným návštěvám kláštera v Barmě. Škoda, že tyto kapitoly nejsou vřazeny do jádra textu tam, kam by časově patřily, takhle volně přiřazené působí trochu jako apendix a možná některý čtenář tuto část raději vynechá.

Zpočátku působí vyprávění Jitky Vodňanské poněkud těžkopádně a některá slova až zatahají za uši, jako by se autorka úplně nerozhodla, zda bude vyprávět v obecné češtině a nebo ne. Postupně se ale styl psaní čistí a kniha čtenáře připoutává k sobě. Závěrečná část, věnovaná osobnímu směřování autorky, se odlišuje velmi krátkými, až úsečnými promluvami, které jsou místy čtenářsky únavné.

Celek knihy je zajímavý a vlastně i poučný. Čtenář si při jeho procházení může mapovat své vlastní úspěchy a pochybení, nechat se dovzdělat některými postřehy a nasát atmosféru disidentských setkání či báječných prázdninových seminářů psychiatrů. Ti nejsmělejší se po dočtení knihy mohou postavit proti zrcadlu a zeptat se sami sebe: „Jsem já architektem vlastního života?“

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Voda, která hoří

  • Autor: Jitka Vodňanská
  • Nakladatel: Torst
  • ISBN: 978-80-7215-564-4
  • Rozsah: 512 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek