317 471 380

TŘEŠTÍKOVÁ, R., Veselí

22. 10. 2018 Bubákov čte

V osmácti letech si Eliška, hlavní hrdinka tohoto románu, sbalila svých pět švestek a odjela z rodné Moravy do Prahy. Ve třicetitřech letech si do vlaku sedla znovu, avšak jiným směrem, zpět domů do rodného Veselí.

Eliška se vrátila do svého starého dětského pokoje, k rodičům, do města, kde všichni všechno vědí. Tušila, že bude nějakou dobu vyčnívat a nejen proto, že se za ty roky v Praze odnaučila používat moravský dialekt. Vrhla se do podnikání, navázala nová přátelství, zase se zamilovala a zase několikrát, léčila šrámy po bolestné ztrátě, která se jen tak nezahojí. Hledala sebe samu a asi ještě dlouho hledat bude.

Na můj vkus se však hlavní hrdinka chová spíše jako „náctiletá“ než třicetiletá. Když už se Eliška vybičuje k nějaké akci, tak spíše v nevhodné okamžiky a nevhodným směrem, uniká jí to podstatné, nechává vyšumět životní šance a vztahy. Ano, o tom je život, spousta věcí nám uniká mezi prsty, ale její rozhodnutí postrádají často jakoukoli logiku a byť jen špetku přemýšlení.

Veselí je smutné i veselé. Je to tragikomický příběh, při kterém se zasmějete (občas jsem se opravdu smála nahlas, autorčiny hlášky a dialogy jsou mistrné) a možná i zapláčete. Co mě asi v knize naopak trochu chybělo byl větší náhled do Eliščiny minulosti, proč se rozhodla v Praze se vším seknout a vrátit se na maloměsto, více nahlédnout do vztahu mezi Eliškou a rodiči v době dětství a dospívání atd.

Knihu Veselí bych však určitě doporučila těm, kteří se chtějí pobavit a třeba zrovna jedou na dovolenou…

Hana Inman


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Veselí

  • Autor: Radka Třeštíková
  • Nakladatel: Motto
  • ISBN: 978-80-267-1260-2
  • Rozsah: 424 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek