317 471 380

O vodě i účetnictví

24. 10. 2018 Bubákov čte

Tato krátká upoutávka Vás upozorní na najnovější přírůstky novostrrašecké knihovny, za nimiž stojí náš spolek.

Budiž voda
Svého času, když byla Palestina pod britskou mandátní správou byl jedním z argumentů pro zastavení přílivu židovských uprchlíků z Evropy právě nedostatek vody. Otázka zajištění dostatku vody se tak stala jedním prostředků záchrany lidských životů i pozdějšího ustavení a udržení samotného státu Izrael. Řešení nedostatku vody ovšem také mj. vedlo k mnohým inovacím a úspěchům – vybudování Národního rozvaděče vody propojujícího sever s jihem, kapkové zavlažování, využití brakické vody, odsolování mořské vody, vyšlechtění rostlin, které mírně slanou vodu snesou, recyklace odpadních vod. Zejména první polovina knihy se čte doslova jedním dechem. Je to opravdu strhující příběh izraelské historie. Je to ovšem také zamyšlení nad situací v České republice, kde zásoby podzemní vody klesají.
(SIEGEL, S. M. Budiž voda – Izraelská inspirace pro svět ohrožený nedostatkem vody. Přel.  Hana Škapová. 3. vydání. Praha: ALIGIER, 2018. 378 s. ISBN 978-80-906420-5-8.)

Účetnictví mezi tradicí a racionalitou
V českých zemích od středověku do počátku 18. století.
Pomocné vědy historické zůstávají tak trochu na okraji zájmu běžné veřejnosti. Přesto však není na závadu občas do nich zabrousit, aby mohly vydat svá tajemství. Proč se tedy nedozvědět o důvodech, přednostech a nedostatcích vedení účetní evidence na našem území pro rozličné účetní jednotky?
(SLAVÍČKOVÁ, P., ÚČETNICTVÍ MEZI TRADICÍ A RACIONALITOU v českých zemích od středověku do počátku 18. století. 1. vydání, Praha: Scriptorium, 2017. 240 s. ISBN 978-80-88013-60-0.)


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké,v případě první z nich i rudské, knihovně, do nichž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek