317 471 380

KOSATÍK, P., Jiný TGM

26. 10. 2018 Bubákov čte

Kniha se chronologicky vine od prezidentova mládí, v němž sehráli zásadní roli dva katoličtí kněží, a přes jeho studijní léta se dostáváme k jeho univerzitnímu působení. Stranou zájmu nezůstávají ani rodinné poměry mladého muže i ne příliš utěšené poměry finanční v dětství i produktivním věku. Laskavý průvodce, Pavel Kosatík, dává nahlédnout proměnu vnímání TGM od zatvrzelého provokatéra a individualisty na konci devatenáctého století až po národní modlu Československa.

Koloval vtip: Pán Bůh ví všechno, německý císař Vilém II. ví vše lépe. TGM ví vše nejlépe.” (s. 92)

Československá fáze jeho života je poněkud smutnějším čtením. Vzpomeňme např. výrok, že Češi a Slováci jsou pouze dva výhonky téhož národa, popř. bagatelizování problému německé menšiny v pohraničních oblastech tvrzením, že se na život v novém státě těší (což trochu vyvrací samovolný vznik 4 německých provincií Deutschböhmen, Sudetenland, Böhmerwaldgau a Deutschsüdmähren).

Působení TGM v československé politice první republiky také trochu ospravedlňuje konání současné hlavy státu – ani on nehodlal příliš akceptovat omezený prostor, který mu domácí odboj vykolíkoval, překračoval své pravomoci a ani politikaření (např. kauza Stříbrný) mu nebylo cizí. Jenže nebyly to právě tyto vlastnosti, které pomohly vzniku republiky?

Kosatíkova kniha je vynikající vyprávění s reflektorem namířeným na TGM. Po celou dobu čtení se člověk nenudí. Formální členění  do tematických kapitol umožní udržet čtenářovu pozornost od začátku do konce. Jediné, co jsem já v knize postrádal, je poznámkový aparát k četným citacím nejrůznějších výroků.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Jiný TGM

  • Autor: Pavel Kosatík
  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7432-919-7
  • Rozsah: 400 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek