317 471 380

Svatá Barbora

2. 11. 2018 Bubákov čte

Brilantní komiksový kousek Marka Šindelky, Vojtěcha Maška a Marka Pokorného. V žánru komiksu není Marek Šindelka nováčkem, v roce 2011 vydal komiksové zpracování vlastního románu Chyba (spoluautorem je komiksový scénárista a výtvarník Vojtěch Mašek). I Marek Pokorný má za sebou práci na komiksu (Silnější než někdo z roku 2016). Společné knize věnovali všichni tři autoři hodně energie a detailní práce.

„Faktograficky“ vychází Svatá Barbora z médii propírané „kuřimské kauzy“, kterou před více než deseti lety sledovala většina českého národa. Dodnes si většina z nás díky tomu pamatuje jméno Barbory Škrlové a základní fakta dodnes nevyřešeného případu, nad nímž zůstává rozum stát.

Autoři nad detaily tohoto podivného příběhu vytvořili vlastní fiktivní příběh, v němž zůstává jediné jméno odpovídající skutečnosti – Barbora. Některé postavy, zjevné další oběti, vypustili a naopak vytvořili fiktivní postavu novinářky Andrey, která je posedlá psaním článku o Barbořině příběhu a hledáním pravdy. Svůj byt postupně proměňuje v poznámkový blok, setkává se s různými lidmi a sleduje podivné stopy, vytváří a zavrhuje stále nové teorie. Místo toho, aby se věci kolem Barbory projasňovaly, se vše stále více zaplétá. Andrea přestává žít svůj vlastní život a zdá se, že pro získání dalších informací je připravená vzdát se i vztahu se svým snoubencem…

Výtvarné řešení vychází z realistické kresby, ale protože je příběh sledován v několika rovinách a z různých úhlů pohledu, často dochází i k retrospektivám, jsou jednotlivé roviny odlišeny ve stylizaci obrazu. Díky tomu se čtenář stále dobře orientuje.

A i když se komiksová kniha jmenuje po aktérce kuřimské kauzy (a je nasnadě, že přívlastek „svatá“ má svůj smysl), staví před čtenáře palčivé otázky týkající se současné české společnosti: Co jsme to vlastně zač? Vedle koho žijeme? Dokážeme vůbec pomoci někomu, kdo se nedokáže bránit? Jsme vůbec schopni všimnout si, že by někdo vedle nás mohl nějakou pomoc potřebovat?

A až knihu dočtete, podívejte se na rozhovor s Markem Šindelkou na DVTV (9. 4. 2018).

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Svatá Barbora

  • Autoři: Vojtěch Mašek, Marek Šindelka
  • Ilustrace: Marek Pokorný
  • Nakladatel: Lipnik
  • ISBN: 978-80-905679-7-9
  • Rozsah: 208 stran
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání, dotisk 2018)
Zpět na výpis novinek