317 471 380

Rozdělený svět? Evropa a Češi mezi svobodou a totalitou

8. 11. 2018 Bubákov čte

V roce 1946 přednesl Winston Churchill dva významné projevy. Známější je ten fultonský, ve kterém oznámil existenci železné opony spuštěné napříč Evropou od Baltu k Jadranu; o něco méně se mluví o projevu curyšském, v němž Churchill načrtl vizi jednotné Evropy (Spojených států evropských). Nejvlivnější britský politik XX. století by asi patronem brexitu nebyl.

V obou projevech Churchill hledal vizi, jak zorganizovat svět po válce, která bohužel skončila nejenom Hitlerovou porážkou, ale i Stalinovým vítězstvím (a posunutím vlivu sovětského impéria hluboko do Evropy). Studena válka nakonec nalezla modus vivendi v rozdělení kontinentu, které mělo kromě mnoha špatných stránek jednu dobrou: uchránilo Evropu od války „horké“. Po roce 1989 byly evropské ploty zrušeny; dnes, kdy Rusko do Evropy nastupuje znovu, se opakují obavy z nového rozdělení kontinentu. Pokud by se mezi „starými“ (západními) a „novými“ (středoevropskými) demokraciemi prohloubila trhlina, obnovilo by se ve střední Evropě opět nárazníkové pásmo, které zejména Rusové považují za svou tradiční sféru vlivu.

Kniha, sestavená historiky Petrem Hlaváčkem a Michalem Stehlíkem a inspirovaná 70. výročím obou Churchillových projevů , obsahuje dvacítku textů současných českých autorů. Dílem historiků analyzujících, jak a proč ČSR zůstala za železnou oponou po roce 1945, dílem kontextových myslitelů (Michael Romancov, Jiří Přibáň, Stanislav Komárek ad.) rozebírajících, jakou evropskou realitu vlastně žijeme a jaký další vývoj se dá očekávat. Postupuje se v onom původním Churchillově duchu. Výsledkem jsou podstatně hlubší a zajímavější texty, než jakými je veřejnost krmena na serverech typu Parlamentních listů nebo na facebooku. Bylo by dobré, kdyby tuto knihu četlo víc lidí. Už proto, že její autoři (jak bylo též milým Churchillovým zvykem) nepropadají defétismu a považují za samozřejmou povinnost formulovat východiska.

Pavel Kosatík


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Rozdělený svět?
Evropa a Češi mezi svobodou a totalitou

Autoři: Petr Hlaváček a Michal Stehlík (ed.):

  • Nakladatel: Radioservis
  • Rozsah: 290 stran
  • ISBN: 978-80-87530-83-2
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání), 290 stran.
Zpět na výpis novinek