317 471 380

Woody Allen a Ondřej Hübl

13. 11. 2018 Bubákov čte

O tom, že povídky nejsou mrtvým žánrem, se vás budu snažit přesvědčit dvěma odlišnými tituly, které vyšly v nedávné době.

Hod mrtvou labutí
Kniha povídek, která svým naturelem bude spíše konvenovat mužům, ale třeba se mýlím. Můžete se tak zasmát drsnému humoru (zaplaťpámbů ne zrovna korektnímu) a nechat se unášet autorovou fantazií – čeho jsou lidé schopni udělat pro svou stopu na Wikipedii, jak  nepatrná změna v evropské legislativě dopadne na zažité zvyklosti v adopci na dálku, popř. co se stane, když Dejvické divadlo nedostane grant. Trochu syrové, ale rozhodně ne nudné.
(Ondřej Hübl, Hod mrtvou labutí. Praha: Druhé město, 2018. 268 s. ISBN 978-80-7227-409-3.)

Obhajoba šílencova
Woody Allen rozhodně nepatří k neznámým autorům. Pro většinu lidí je však zaškatulkován ve světě filmu, ať už jako režisér, herec či scénárista. To, že dokáže svými nápady zaujmout i čtenáře dokazuje v téměř souhrnném souboru povídek, který u nás vyšel pod názvem Obhajoba šílencova. Ta je složena  z již i u nás výšlých povídkových sbírek Vyřídit si účty, Bez peří a Vedlejší účinky. Nový celek ovšem dohromady moc nedrží. Autor je bezesporu mistrem jazyka a bláznivých nápadů, o čemž máte možnost se sami přesvědčit, ale mně osobně místy přijde to žonglování se slovíčky až samoúčelné. Jako zástupce skvělých textů bych zmínil např. povídku Korespondence Gossage-Vardebedian.
(Woody Allen, Obhajoba šílencova. Praha: Argo, 2018. 252 s. ISBN 978-80-257-2520-7.)

Miroslav Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek