317 471 380

Neboj se vrátit domů

19. 11. 2018 Bubákov čte

Knižní rozhovor se zakladatelkou hospicového hnutí v České republice se dá číst z různých úhlů pohledu, a přitom může být pokaždé přínosný a inspirující. Vypráví příběh studentky, zdravotní sestry, medičky, lékařky a zejména zakladatelky prvních českých hospiců v jedné osobě, zkrátka příběh Marie Svatošové. Vzhledem k osobě zpovídané je předvídatelné, že hospice a umírání jsou hlavními tématy knihy, ale není to tak zcela pravda. Na každé z 270 stran si může čtenář přemýšlet nad tím, jak se na některé věci dívá tato úctyhodná dáma, ale i on sám.

Na samém začátku jsem měl problém se do knihy začíst, ale pak to najednou přišlo a prakticky při každém tématu se rozlétávaly mé myšlenky na všechny strany. Ta kniha má prostě dar – inspiruje k přemýšlení nejen nad mými vlastními blízkými, eutanázií i vlastní smrtí, ale i nad tím, jak se historie odrážela v životech mé rodiny a jakou životní cestou jdu já sám. Máte možnost ji otestovat i na sobě.

“Vím, že většina posluchačů se na mé přednášce nadchne, nadšení pro věc jim vydrží pár dnů a pak na to zapomenou.” (s. 246)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Neboj se vrátit domů

  • Autor: Aleš Palán, Marie Svatošová
  • Nakladatel: Kalich
  • ISBN: 978-80-7017-249-0
  • Rozsah: 270 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek