317 471 380

H2O a poklad šíleného oka

22. 11. 2018 Bubákov čte

Zkratka v názvu by téměř předznamenávala takovou malou výpravu do říše chemie, ale není tomu tak. Je to jen název party (Hubert, Hugo a Ofélie), která díky přístroji zvaném zmenšovadlo překazí bankovní loupež. Hravý jazyk autora, který pro popis pražských reálií neváhá využít čarokrásných názvů (Prahrad, Kratihrdelská radnice, Věštihrad, …), jde ruku v ruce s poutavým příběhem dotvořeným vynikajícími ilustracemi Galiny Miklínové. Bonusem je pak vysvětlování některých pojmů na okrajích knihy, díky němuž se mohou do dětských myslí dostat lecjaké zajímavosti nejen z historie.

Orloj
I když vznikl zkomolením slova horologium, čili hodiny, orloj znamená mnohem víc. Je to vlastně mechanický model vesmíru. Když víte, na co se koukat, na staroměstském orloji zjistíte výšku Slunce nad obzorem i jeho postavení ve zvěrokruhu, polohu a fáze Měsíce, jakož i spoustu dalších astronomických údajů. Samozřejmě ukazuje také hodiny, ale je to jako smažit řízky na motoru auta.“ (s. 65)

Kniha sice, stejně jako minuloroční první díl H2O a tajná vodní mise, míří především na čtenáře ve věku od 10 do 12 let, ale nemohu se zbavit dojmu, že stejně jako produkce současných filmových pohádek je určena i dospělé části populace se smyslem pro humor či XX-letým cynikům. Tak mě napadá, zda mohou děti (a popř. i jejich rodiče), které neprošly kvalitním humanitním vzděláním docenit všechny finesy, které tento skvělý literární produkt nese.

V nedávném rozhovoru pro Lidové noviny Petr Stančík řekl, že pokud lidé chtějí číst literaturu od českých spisovatelů, tak si musí jejich knihy kupovat a ne půjčovat v knihovně. Přišlo mi to trochu jako podřezávání fungující větve, jelikož tuzemská síť knihoven se stará českým spisovatelům o slušný obrat. Přesto se tento zdařilý PR tah osvědčil a já jsem koupil knihy, které by mi asi jinak unikly. Smůlou pro autora je, že se tak stalo v rámci projektu Bubákov čte, který je pošle právě do těch knihoven.

„Taky co je špatného na tom, dostat čočku?” přidal se Hubert a pošoupnul si dírkované brýle do nosu. “Třeba takový trosečník na opuštěném ostrově, kdyby zničehonic dostal čočku, by určitě skákal radostí. Nebo astronom, jemuž padající meteorit rozbil dalekohled.“ (s. 13)

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


H2O a poklad šíleného oka

  • Autor: Petr Stančík
  • Ilustrace: Galina Miklínová
  • Nakladatel: Abramis
  • ISBN: 978-80-87618-02-8
  • Rozsah:  88 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek