317 471 380

Strom života

29. 11. 2018 Bubákov čte

Strom života je ten typ knížky pro děti, kterou dětem potajmu dospělí berou a čtou si v ní sami. Petr Sís je ilustrátor, grafik a výtvarník, a tak není divu, že více než na slovech je knížka postavena na obrázcích. A přestože název Strom života zavání nějakým okultismem nebo indiánskými mýty, ve skutečnosti je knížka o fascinujícím příběhu vědce Charlese Darwina. Připadá vám to jako nuda? Nenechte se mýlit.

Nepochybuji o tom, že tušíte, kdo byl Charles Darwin. Jsme přeci vzdělaní lidé! Ale tušíte, v jakých vědeckých podmínkách pracoval? Jaké nástroje a přístroje ke své práci používal? Kdy poprvé a hlavně kde spatřil Nandua pampového? Jak dlouho se plavil, než doplul k Ohňové zemi? Co si koupil v Buenos Aires? Jak na něj působily španělské dámy? Či dokonce jestli zabil sám nějaké zvíře geologickým kladívkem?

Je zajímavé, že evoluční teorie, díky níž se dnes o Darwinovi učíme, byla dlouhou dobu tajná Darwinova myšlenka. Když ji Darwin nakonec publikoval ve spise O vzniku druhů, vyvolala výbuch a rozdělila vědeckou obec na dva nesmiřitelné tábory. Kteří z jeho přátel zůstali s ním a kteří ho poté považovali za pošetilce?

Petr Sís pečlivě prostudoval Darwinovy deníky a dokázal je okořenit obrazovým doprovodem. Hlavně však deníky svým tvůrčím a humor nepostrádajícím způsobem učinil nejen přístupné, ale dokonce atraktivní a lákavé pro náctiletého čtenáře. Charles Darwin byl dobrodruh a trochu podivín, trochu nepochopený, ale zároveň společenský a vědecky velmi aktivní člověk. Petr Sís ho vykresluje ne jako hrdinu, ani kapitolu z dějepisu, ale především jako člověka s jeho vzestupy i pády, vášněmi i smutky, problémy, pochybnostmi i úspěchy.

Pokud hledáte vyčerpávající encyklopedický výklad o Charlesi Darwinovi, jeho životě a díle, knížka vás neuspokojí. Nečteme v ní celé deníky. Neseznámíme se se všemi náčrty a popisy živočišných a rostlinných druhů. Nemáme zde celý soubor letopisných událostí poloviny 19. století. Máme před sebou vlastně soubor ilustrací doplněných kratšími texty, citáty a úryvky z deníků a dopisů. Pokud ale chcete díky těmto komentovaným obrázkům hlouběji porozumět kontextu vzniku jednoho z nejvýznamnějších vědeckých děl 19. století, prožít velké životní dobrodružství spolu s autorem tohoto velkého díla, dobře se pobavit, něco se dozvědět a hlavně si něco sami pro sebe uvědomit, určitě vás kniha Strom života bude provázet minimálně do té doby, dokud se budete zajímat o svět kolem vás.

Martina Černá


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Strom života
Kniha o životě přírodovědce, geologa a myslitele Charlese Darwina

  • Autor: Petr Sís
  • Překlad: Viktor Janiš
  • Název originálu: The tree of life …
  • Nakladatel: Raketa
  • ISBN: 978-80-86803-36-4
  • Rozsah:  35 stran
  • Rok vydání: 2015 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek