317 471 380

Malý Mikuláš

14. 12. 2018 Bubákov čte

Tušili jste, že známé Mikulášovy patálie autorské dvojice Sempé-Goscinny vyšly původně o pár let dříve jako barevný komiks? Já ne. Objevily se v belgickém týdeníku Le Moustique, když bylo autorům pouhých 23, resp. 29 let. Jeden příběh na jednu stránku a několik okýnek, krátké hlášky a repliky opepřené tolik typickým humorem. O čtyři roky později, v roce 1959, se v nedělníku Sud-Ouest Dimanche (kde by šlo dneska otisknout takové texty?) objevily krátké příběhy doprovázené vždy několika Sempého kresbami. Měly úspěch a dnes je „malý Mikuláš“ pojmem.

Poprvé knižně vydal u nás původní komiksy Albatros. Oproti pozdějším delším příběhům jsou mnohem komornější, je zde méně postav, příběh musí být kratičký, pointa dostupná po několika obrázcích. V delších příbězích si mohl Goscinny ještě více vyhrát s „mikulášovským“ jazykem a humorem. Přidávat postavy (božský Polívka), rozehrát celé prostředí školy a partu kamarádů. Není ale dobře porovnávat Mikuláše v komiksovém a klasickém příběhovém podání. Je spíš zajímavé sledovat, jak TO začalo a CO z toho vzniklo. Osobně si raději budu číst „dlouhého“ Mikuláše, má pro mě mnohem více vtipu, ale již v komiksové příběhy a kresby stály za to!

Zajímalo by mne, zda někdo popsal odlišnosti humoru v různých zemích a částech světa. Ten francouzský je každopádně specifický. A humor Mikulášových příběhů zvlášť. Těžko říct, zda se ale nad touto knihou budou bavit více děti, nebo dospělí. Možná je nakonec vtipnější pro nás velké, to proto, že nám díky Mikulášovu tatínkovi, který je věčně na infarkt, nebo mamince, která donekonečna žehlí Mikulášovy lumpárny, dovolí zasmát se sami sobě.

Lucie Slejšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Malý Mikuláš
Původní komiks

  • Nakreslil: Sempé
  • Napsal: Goscinny
  • Název originálu: Le Petit Nicolas
  • Překlad: Kristýna Brunclíková
  • Nakladatel: Albatros
  • ISBN: 978-80-00-05097-3
  • Rozsah:  48 stran
  • Rok vydání: 2018
Zpět na výpis novinek