317 471 380

Medvědín

10. 12. 2018 Bubákov čte

Jsme schopni ochránit své děti? Jsme schopni odhadnout ten správný okamžik, kdy jim dát volnost? Za co všechno jsme jako rodiče zodpovědní, co všechno máme předpokládat? Kam až jsme schopni zajít při ochraně našich dětí bez ohledu na jejich vinu či nevinu. Čeho bychom se měli vystříhat jako prostí přihlížející. Za co všechno může sport a za co lidé?

Medvědín je malé zapadlé město uprostřed lesů. Plíživě zvyšující se nezaměstnanost přesouvá veškerou pozornost na hokej, resp. juniorský hokejový tým, který má po dlouhých letech možnost přebít všechny domácí strasti alespoň chvilkovým gejzírem hrdosti a radosti  Ze všech stran je zdůrazňované jedno slovo – vyhraj! Těsně před vrcholem však přijde něco, co pokazí i tuto pohádku a…

Život je zřejmě o dost složitější, než jak ho popisuje tato kniha, ale právě ta jednoduchost a potlačení okolního světa dává možnosti přemýšlet o jednotlivostech, o nás samých a našem okolí. Proto se nebojte začíst do knihy, která začíná příliš jednoduše, protože přesto může podráždit nejen emoce, ale i rozum.

Na Medvědín navazuje kniha My proti vám. Zde se ve stejných kulisách téhož města pro změnu odehrává autorův pokud o vyrovnání se populistickými politiky a jimi používaných metod. Osobně mi toto pokračování sice stálo za přečtení, nikoliv však už za doporučení. Každopádně rozhodnutí je na vás.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Medvědín

  • Autor: Fredrick Backman
  • Název origiálu: Björnstad
  • Překlad: Helena Matochová
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-696-9
  • Rozsah:  400 stran
  • Rok vydání: 2018 (2. vydání)
Zpět na výpis novinek