317 471 380

Dvě knihy o vlcích

18. 1. 2019 Bubákov čte

Dnes se do našeho výběru dostaly dvě různé pojaté knihy k jednomu tématu.

Moudrost vlků
Elli H. Radinger  je německá  novinářka a autorka, která se zaměřuje na přírodu a životní prostředí USA a Německa. K její životní vášni patří psi a hlavně vlci, kterým věnovala právě tuto knihu. Elli Radinger vypráví své zážitky, poznatky a zkušenosti, které získala při práci s vlčími smečkami  v americkém národním parku Yellowstone, a velice poutavě nám odhaluje svět těchto plachých tvorů. Vlci stejně jako lidé  mají své nálady a pocity, jsou skvělými lovci, každou svou výpravu si pečlivě plánují. Žijí v symbióze s jinými tvory, jsou starostlivými rodiči, ale také si rádi hrají jako malé děti… prostě se nám lidem podobají více, než si sami myslíme, a naopak z jejich smyslu pro povinnost, pokory a schopnosti se přizpůsobit bychom si měli vzít příklad my. Vlčí moudrost by se měla stát i lidskou moudrostí, protože kdyby byl doopravdy člověk člověku vlkem, měli bychom se všichni o poznání lépe.
(RADINGER, E. H., Moudrost vlků. Praha: Mladá fronta 2018, 296 s. ISBN 978-80-204-4807-1.)

Vlci: Nový pohled na plachého lovce
Tento fotografický atlas se opět zaměřuje na vlky, ovšem více faktologickým způsobem. Jsou zde uvedeny nové poznatky z království těchto živočichů. Víte například, že uspořádání  smečky podle řeckých písmen (α-vlk, β-vlk,… ω-vlk) je značně nepřesné? Proč se říká, že vlka živí nohy? Víte, jakým způsobem vznikly nejrůznější povídačky o vlkodlacích? A jak se s těmito lovci vypořádávají v jiných zemích, když ve státech takzvaného „civilizovaného“ západního světa vyvolávají davovou paniku? Na tyto a další otázky naleznete odpovědi právě v této knize doplněné o krásné fotografie těchto ušlechtilých zvířat.
(MEYER, M., SIGL, A., ŠŤASTNÝ, K., Vlci: Nový pohled na plachého lovce, Praha: Aventinum, 2015. 200 s. ISBN 978-80-7442-055-9.)

Kateřina Kašparová


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek