317 471 380

CHRAMOSTOVÁ, V., Byl to můj osud

1. 2. 2019 Bubákov čte

Pokud by Vlasta Chramostová nespojila svůj život osudově s herectvím, mohla se patrně stát velmi dobře i uznávanou literátkou. Jeden z prvních dojmů, které totiž získá čtenář při četbě jejích memoárů, z nichž první díl vyšel již v roce 1999 a druhý teprve vloni, je silná stopa literární. Paměti v podání Vlasty Chramostové jsou šťavnatým a životem překypujícím literárním soustem, které si nezadá s dobře napsaným románem. Chramostová líčí své životní události „na přeskáčku“, což jí údajně někteří kritici a čtenáři vyčítali. Osobně musím naopak jen zatleskat. Své „tři životy“ (později stejnojmenné divadelní představení vzešlé z autobiografie herečky) nepopisuje, ale barvitě vypráví. Sama se odvolává na to, že jedině upřímné a pravdivé vylíčení všeho, čím v životě prošla, i těch okamžiků, na které pyšná není, nebo se za ně stydí, či dokonce, jak říká, za ně celoživotně pyká, jí může přinést klid do duše.

Obě knihy považuji za jedinečné vylíčení celého období poválečného, normalizačního, sametově revolučního i živelných devadesátek až takřka do současnosti. Chramostová je zároveň kritická, ale i tolerantní, a to jak k druhým, tak k sobě. První díl popisuje její pád z hereckého výsluní do disidentského vyhnanství, druhý se věnuje jejímu ne zrovna snadnému návratu na prkna Národního divadla, který přišel již v dosti pokročilém věku, a celé její porevoluční kariéře.

Knihy mě bavily, vtáhly a opravdu pohltily. Ke konci mě jen čím dál častěji rušila určitá autorčina sebelítost, stopa pachuti za některými událostmi a zklamáními v lidech. Uvědomuji si ale, že nemám žádné právo autorku soudit. Možná spíše obdivovat, že po všech těch letech je té sebelítosti jen tak málo.

Lucie Slejšková


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byly věnovány.


Byl to můj osud
Na přeskáčku I. a II.

  • Autorka: Vlasta Chramostová
  • Nakladatel: Academia
  • ISBN: 978-80-200-2816-7 / 978-80-200-2817-4
  • Rozsah: 496 / 364 stran
  • Rok vydání: 2019 / 2018
Zpět na výpis novinek