317 471 380

FOTOGRAFOVÁNÍ – Podrobný průvodce pro nadšence i začínající profesionály

21. 2. 2019 Bubákov čte

Byť se jedná o knihu, kterou by leckdo v nabídce v knihkupectví přešel, tak mi příjde vhodná pro ty, kteří se chtějí seznámit se základy digitálního focení. Kniha vyniká tím, že se nezanořuje do příliš velkých detailů a na názorných příkladech ukazuje jednotlivé funkce fotoaparátu. Ti, kteří chtějí tudíž vzít foťák do ruky a zkoušet a učit se, je to ideální „společník“.

Kniha vypadá trochu jako spousty jiných rychlokvaškových překladů. Tato však byla vytvořena pečlivě již na začátku v rámci svého anglického originálu a nakladatelství Slovart udělalo dobrý překlad. Na jednotlivých dvojstranách jsou vysvětleny základní funkce (pohled hledáčkem, jak držet fotoaparátem, jednotlivé expozice…), ale i triky (vytvoření haloefektu, fotografování proti slunci…) jednoduše a na spoustě fotografiích je vše názorně dokumentováno. Přehledné tabulky a infografiky pak doplňují vše potřebné, co začínající fotograf potřebuje.

V rámci knihy se čtenář dozví o:

  1. vybavení – z čeho se skládá zrcadlovka, jak se foťák správně drží, jaké jsou typy objektivů, o stativech, ale i o formátech snímků;
  2. expozici – co to vlastně je, jaké jsou jednotlivé režimy fotografování, co je histogram a nebo HDR
  3. ostření – o autofocusu a manuálním ostření, jak ostřit na pohybující se objekt nebo kdy použít celoplošné nebo jednobodové ostření;
  4. objektivech – základech ohniskové vzdálenosti a jednotlivých typech objektivů (širokoúhlý, teleobjektiv či makro objektiv);
  5. světle – o barvě světla, vyvážení bílé, úpravě světla či práci s vysokým kontrastem;
  6. blesku – základech práce interního a externího blesku nebo i o jeho dálkovém ovládání;
  7. vylepšení obrazu – o tom, jak se snímky dále pracovat v některém z mnoha softwarů na vylepšení od oříznutí, práci se křivkami až po možnost doostření detailů.

Díky závěrečnému slovníčku a rejstříku se čtenář má možnost dobře zorientovat a dohledat si potřebné informace rychle. Na necelých 200 stranách máte možnost se naučit dobré základy, které vás povedou ke kvalitním snímkům.

Zdeněk Slejška


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Zpět na výpis novinek