317 471 380

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek

1. 3. 2019 Bubákov čte

Zábavná, bohatě ilustrovaná, populárně naučná knížka Jerzyho Vetulaniho a Marie Mazurkové s ilustracemi Marcina Wietzchowského, která odhaluje dětem tajemství fungování lidského mozku a těla. Dnes již zesnulý J. Vetulani, polský neurobiolog, psychofarmakolog a biochemik, profesor přírodních věd, byl autorem  řady vědeckých textů a populárně-naučných knih. Byl také skvělým vypravěčem, který dokázal jednoduše a zábavně vysvětlit složité vědecké problémy. A právě o tom se můžeme přesvědčit v této jeho jediné knize určené dětským čtenářům.

Jedné noci se holčičce Alence, hlavní hrdince příběhu,  zdá vskutku neobvyklý sen o tom, jak se srdce, střeva, plíce, ledviny, svaly – zkrátka orgány lidského těla dohadují, který z nich je tím nejdůležitějším. Spor vyřeší až moudrý mozek, který jim vysvětlí, že bez každého jednotlivého orgánu by Alenka nepřežila. Nicméně někdo musí tyto orgány hlídat, a tímto hlídačem je právě mozek. Ten  pak představuje Alence všechny své funkce. Dočteme se o jeho jednotlivých součástech a jejich funkcích, důležitých centrech, emocích, myšlení, reflexech, o tom jak funguje paměť, odkud se berou sny ….

Text ve formě komiksových bublin doprovází zjednodušené, a tím i pochopitelné  obrázky a schémata, která umožňují dětem pochopit poměrně náročné téma fungování mozku. Bohužel, místy je tmavý text vepsán do tmavého podkladu a čtení je tak o něco komplikovanější, nicméně důležité nebo nové pojmy jsou v knize zvýrazněny a na první pohled jsou v textu vidět. Některá slůvka mohou být pro malého čtenáře, kterému je kniha určena, náročné, a tak by bylo vhodné, aby si  knihu alespoň napoprvé četl se starším sourozencem, či s rodiči a pokud něčemu nebude rozumět, aby si o tom společně popovídali. A rozhodně bude o čem!

Kniha Alenčin sen je užitečnou pomůckou, jak poučit  (NEJEN) děti srozumitelnou a poutavou formou o principu fungování lidského mozku. Jak napsal prof. Stanislaw Kwiatkowski, neurochirurg: „Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo má mozek!“ Tak s chutí do toho…

L. Vaitová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Alenčin sen
Jak funguje mozek

  • Autoři: Jerzy Vetulani, Maria Mazurková
  • Ilustroval: Marcin Wierzchowski
  • Název v originálu: Sen Alicji, czyli jak działa mózg
  • Překlad: Michael Alexa
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7577-632-7
  • Rozsah:  72 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek