317 471 380

Český ráj

7. 3. 2019 Bubákov čte

Tohle je knížka, v které se vůbec nic neděje. Ale všechno se v ní stane. Stihne se to odehrát během jednoho roku v malé sauně za městem, postavené kdysi za normalizace v akci Z. Což je pro příběhy, které se tu vypravují, ta nejpříhodnější kulisa. Akce Z. Konec. Finíto.

Chlápci, kteří se tu scházejí, určitě mají nějaká jména, ale ta nejsou důležitá. Důležité jsou okolnosti jejich životů. Práce, ale taky minulost, současnost a vzpomínky. Jsou to:

Ten, co mu umřela žena
Ten, co rozváží psí žrádlo
Ten, co je doktor přes ženský orgány
Ten, co byl mistr světa ve stolním tenise
Ten, co už je v důchodu
Ten, co dáví data v kanclu
Ten, co nevidí
Ten, co prodává auta
Ten, co je úplně nejmladší
Ten, co je taxikář
Ten, co je hasič
Ten, co prodává pojištění
Ten, co v Holandsku montuje haly
Ten, co pracuje u ochranky
Ten, co dělá ve fabrice na disky do aut
Ten, co vlastní pohřební ústav

Co indiánská přezdívka, to osud, který se průběžně zpřesňuje, jak se zpřesňuje obraz postavy. Ten, co byl mistr světa ve stolním tenise, je současně Ten, co byl mistr světa ve stolním tenise a nemůže hýbat malíčkem. Ten, co dáví data v kanclu je taky Ten, co dáví data v kanclu a jezdí na kole, aby se tím kanclem úplně neudávil. A tak dále. Popisná jména se natahují tak, až plynule přejdou do hrabalovského vyprávění osudů. Jsme tím, co žijeme. Naším jménem je náš příběh.

Hloubku a mnohdy tragiku každého z nich čtenář konstruuje z kusých narážek a lehkých fórků. Samotu. Nemoc. Strach. A nejistotu stran současné povahy mužství. Jeho mnohasetletá definice byla v posledních desetiletích radikálně zpochybněna a těch šestnáct chlapů v sauně ji každý po svém hledá. Kdyby jich bylo dvanáct, mohli by si možná vyprávět radostnou zvěst, ale takhle si holt vyprávějí tu neradostnou: Že nerozumějí ženám, a tím pádem nerozumějí sobě, protože svou maskulinitu uměli žít jen na pozadí alespoň relativně srozumitelné feminity. Jediným, co z teď ženské části sauny, z toho světa za zdí slyší, je chichotání. Smích, který může být taky klidně výsměchem.

Už tak po třetí stránce začnete mít pocit, že čtete scénář konverzační divadelní hry. Pokud to Jaroslav Rudiš rovnou neplánoval (a sazím roční permanentku do sauny, že jo), pak výsledný tvar po dramatizaci přímo volal. To volání jako první zaslechlo brněnské divadlo Feste a hned po něm Národní divadlo Brno a soudě podle ohlasu na něj i správně odpovědělo. Ono, popravdě, zkazit tenhle text by byl asi docela kumšt. Buď na to jděte, nebo si to přehrajte při čtení v hlavě. A jestli jste chlap blízko padesátky, radši si to dávkujte. Deset stránek denně. Jen tak, pro jistotu.

Ten, co mu bude padesát a taky se trochu bojí
(Petr Kukal)


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Český ráj

  • Autor: Jaroslav Rudiš
  • Nakladatel: Labyrint
  • ISBN: 978-80-87260-91-3
  • Rozsah:  184 stran
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek